Video placeholde

České novináře se zatím vyhubit nepodařilo, posteskl si Miloš Zeman před velvyslanci

Rok poté, co navrhl likvidaci novinářů prezidentu Vladimíru Putinovi a půl roku po vraždě slovenského žurnalisty Jána Kuciaka, se prezident republiky Miloš Zeman opět dopustil nevhodné poznámky na adresu českých novinářů. Nejprve jejich inteligenci přirovnal k blbounu nejapnému a následně si posteskl, že se novináře, na rozdíl od tohoto ptáka, zatím nepodařilo vyhubit. Jeho slova najdete ve videu.

„Jsem přesvědčen, že inteligence českých novinářů je někdy na úrovni blbouna nejapného, což byl tvor žijící na Madagaskaru, ale byl právem vyhuben. České novináře se zatím vyhubit nepodařilo“. Tato slova pronesl Miloš Zeman na závěr své řeči před českými velvyslanci na Pražském hradě.

Dronte mauricijský (neboli blboun nejapný, což je doslovný překlad původního latinského označení), jak už název napovídá, žil na Mauriciu, nikoli na Madagaskaru. Avšak v učebnici biologie pana prezidenta mohla být tisková chyba, případně se název ostrova nacházel v dlouhodobě problematickém kvadrantu a to vlevo dole. A o vhodnosti takového poselství před diplomatickým sborem zřejmě ani nemá cenu debatovat.

Vyjádření hlavy státu jen potvrzuje, že mlčení, které prezident předvedl při výročí 21. srpna a chystá předvést na Valném shromáždění OSN, je cestou správnou a Miloš Zeman by se už nikdy a k ničemu vyjadřovat neměl. Vše (ne)podstatné totiž už řekl.