Video placeholde

Konec velkých neosobních krabic. Příchod Apple Macintoshe změnil navždy svět osobních počítačů

Když v roce 1981 přišla firma IBM s koncepcí domácího osobního počítače známou jako IBM PC, stále byl počítač běžnou veřejností chápán jako neosobní výpočetní stroj, který doma nepotřebují a nechtějí. Jenže o tři roky později začal Apple prodávat svůj osobní počítač Macintosh. A takový počítač už chtěl domů snad každý.

Macintosh byl prvním masově dostupným osobním počítačem, který nabídl grafické uživatelské rozhraní a ovládání myší. Navíc byl kompaktní a elegantní. Neměl sice nejvýkonnější hardware své doby, ale lákal k vyzkoušení i uživatele, kteří s počítači neměli žádné zkušenosti. Stačilo ho připojit do zásuvky a začít používat, vše bylo díky grafickému rozhraní a myši jednoduché a intuitivní.

IBM PC té doby byly desktopové počítače s odděleným monitorem, který navíc vypisoval jen znaky. O nějaké líbivé grafice nemohla být řeč. A ovládání? To probíhalo výhradně prostřednictvím klávesnice, takže jste na vše museli znát příkazy nebo klávesové zkratky.

Apple Macintosh přinesl revoluci. Osobní počítače najednou mohli snadno používat i lidé, kteří se o počítačovou techniku do té doby nijak zvlášť nezajímali. Macintosh byl elegantním kompletním počítačem, a to i s integrovanou obrazovkou. Jednoduše se ovládal a ve světle tehdejší konkurence nebyl ani přehnaně drahý.

Více se dočtete na webu živě.cz >>>