Video placeholde

V 80. letech ho chtěl každý, dnes by stál 200 tisíc. Připomeňte si legendární socialistický videorekordér Tesla

Tesla VM 6465 byl první československý VHS videorekordér. Vyráběl se v letech 1985 až 1987 v Bratislavě v licenci firmy Philips z dodávaných rozložených sad. Přidávala se také východní zvuková norma, aby videorekoredér dokázal přijímat a nahrávat zvuk z našeho TV vysílání. 

Cena byla astronomická - 19 800 Kčs, což dnes po započítání inflace představuje zhruba částku 200 000 Kč. Zajímavostí je, že termín videorekordér byl anglický a zněl příliš kapitalisticky, oficiálně se v socialistickém Československu používal název magnetoskop odvozený z francouzštiny. Na přístroji najdete sice anglický název, v návodu ale slovo videorekoredér vůbec není - pouze magnetoskop.

Šlo o dvouhlavý, čtyřmotorový videorekordér, který nabízel až 4 hodiny záznamu s monofonním zvukem. Pro příjem TV signálu a nahrávání pořadů měl vestavěný TV tuner, pro připojení k televizoru sloužil především anténní modulátor, protože televizory v domácnostech moderním konektorem SCART nebyly většinou vybaveny. Nové televizory SCART sice měly, ty ale byly drahé a nedostatkové. Speciální konektor DIN na zadní straně pak sloužil k propojení videokamery a ovládání synchronizace záznamu.

K videorekordéru se dodával samozřejmě dálkový ovladač, pomocí kterého jste mohli naprogramovat nahrávání TV pořadů až 30 dní dopředu. Problémem byly baterie AAA, bohužel byly nedostatkové a nedaly se sehnat, takže následující model VM6570 měl už dálkové ovládání s 9V baterií. 

Více se dočtete na webu AVmania.cz >>>