Video placeholde

Vláda opřená o komunisty je zpečetěna. Babiš a Hamáček podepsali koaliční smlouvu

Lídři hnutí ANO a ČSSD den před hlasováním Sněmovny o důvěře podepsali koaliční smlouvu. V minulých týdnech dokument podepsali i poslanci obou subjektů zastoupených v menšinovém kabinetu. Druhá vláda Andreje Babiše (ANO) disponuje v dolní komoře jen 93 hlasy, pro získání důvěry proto počítá s podporou 15 komunistických poslanců. KSČM se ve zvláštní dohodě s ANO k toleranci zavázala krátce před podpisem koaliční smlouvy.

Středeční jednání poslanců o důvěře se uskuteční 263. den od parlamentních voleb loni v říjnu, z nichž nynější složení dolní komory vzešlo. Pokud by vláda důvěru nezískala, musela by podat demisi, podobně jako první Babišův kabinet letos v lednu. Třetí pokus o sestavení vlády by pak náležel předsedovi Sněmovny, kterým je Radek Vondráček z ANO. Zástupci zbývajících šesti stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně dnes deklarovali, že budou hlasovat proti vládě.

Babiš novinářům po podpisu koaliční smlouvy řekl, že si přeje, aby vláda byla jeden tým. "Aby to fungovalo podstatně lépe než v minulé koaliční vládě," připomněl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), ve kterém za ANO plnil před svým loňským květnovým odvoláním Babiš roli ministra financí.

Premiér doufá, že už nebude muset koaliční dohodu příliš číst, protože by to znamenalo, že se objevil nějaký problém. Podle předsedy ČSSD, vicepremiéra Hamáčka koaliční smlouvaprošla vnitrostranickým hlasováním sociální demokracie v referendu, od té doby se na ní nic neměnilo.

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka novinářům řekl, že podpis koaliční smlouvy ukončí nestabilitu v ČR. Za zásadní priority sociální demokracie v kabinetu označit hrazení prvních tří dnů nemoci, zálohované výživné a navýšení rodičovského příspěvku. "Ministři ČSSD garantují, že se naše priority budou realizovat," uvedl. Hamáček označil za další prioritu bezpečnost.