Video placeholde

#musitezazit: V Rusku zakázali ztraceného Stalina

Co se dělo po Stalinově smrti? Uvidíte ve výborném britském satirickém filmu. Petr Zelenka se vrátil do Dejvického divadla. A Eric Clapton v hlavní roli dokumentu o Eriku Claptonovi.

„V životě jsem neviděla nic tak hnusného. V tom filmu jsou prvky extremismu,“ řekla v souvislosti s britským satirickým snímkem Ztratili jsme Stalina Jelena Drapeková z ruské Státní dumy. My jsme se, na rozdíl od paní Drapekové, skvěle bavili. I díky tomu, že v Česku není, na rozdíl od Ruska, tenhle film zakázaný. Zatím.

Říká se, že divadelní soubor si vrcholnou kvalitu udrží maximálně osm roků. V případě Dejvického divadla to neplatí – kostra místního ansámblu je pohromadě už dvacet let a každá nová premiéra je stále ostře sledovanou událostí. Nejinak je tomu u Elegance molekuly – pocty přírodovědci Antonínu Holému, díky níž se na divadelní scénu vrací režisér Petr Zelenka.

Do českých kin se tiše vplížil celovečerní dokument o legendě britské muziky Eriku Claptonovi Life In 12 Bars. Je s podivem, že po všech svých životních strastech je tenhle neopakovatelný tvůrce pořád tady, a dokonce je schopen o svých traumatech vyprávět. Se stejnou hloubkou a přesvědčivostí, s jakými hraje už půl století na kytaru.

A na závěr tip na výlet: Zajeďte si do Vídně. V Albertině je úžasná výstava newyorského výtvarníka Keithe Haringa.

Více ve videu na začátku článku.