Video placeholde

Demonstrace, ze které mrazí. 50 000 Slováků zpívá na náměstí v Bratislavě hymnu

Neobyčejně silný moment se udál v pátek 9. března na náměstí Slovenského národního povstání v Bratislavě. Na jednom z největších protivládních protestů od roku 1989 se podle odhadů účastnilo na 50 000 lidí. Protestovalo se proti vládě a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Další demonstrace byly svolány do několika desítek měst po celé zemi a v zahraničí. Podívejte se na video, na kterém zaplněné náměstí zpívá slovenskou státní hymnu.

„Slovensko je v posledních dnech otřeseno tak, jak dlouho nebylo. Chceme se postavit za slušnou a demokratickou zemi,“ řekli z pódia v úvodu demonstrace její organizátoři, občanští aktivisté Juraj Šeliga a Karolína Farská.

Demonstranti už v úvodu shromáždění, které trvalo asi hodinu a během kterého nebyly hlášeny žádné incidenty, křičeli: „Dost bylo Fica“ nebo „Odstoupit, odstoupit“. Na skandování hesel proti premiérovi dav využil prakticky každou přestávku mezi projevy řečníků. Mnozí lidé přišli s transparenty s nápisy jako například „Pozor, padá vláda“ nebo „Chceme slušné Slovensko“.

V pondělí odstoupil z funkce vicepremiér a ministr vnitra Robert Kaliňák. Tentýž den později večer nejmenší slovenská vládní strana Most-Híd požádala v reakci na politickou krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky vypsání předčasných voleb. V případě odchodu Mostu-Híd z koalice by Ficova vláda ztratila ve sněmovně většinu. Třetí koaliční strana Slovenská národní strana se dříve během dne vyslovila pro uspořádání předčasných voleb, pokud vláda přijde o většinu ve sněmovně.