Video placeholde

Česko vlastní Němci. Skuteční muži odešli a založili Slovensko, tvrdí poradce tureckého prezidenta

Yiğit Bulut, vrchní poradce tureckého prezidenta Tayyipa Erdoğana se rozpovídal v televizi. Bývalý novinář prohlásil, že není žádná země, která by se jmenovala Czechia a že všichni skuteční muži odtud odešli a založili Slovensko.

Poradce tureckého prezidenta se o Česku rozhovořil v souvislosti s úterním rozhodnutím českého soudu, který pustil na svobodu Sáliha Muslima. To je bývalý předseda kurdské Strany demokratické unie. Turecko usilovalo o jeho vydání do Turecka.

Turci na něj totiž vydali mezinárodní zatykač. Soud rozhodl o tom, že Muslim nepůjde do vazby - uvěřil, že se bude účastnit soudních jednání. Místopředseda turecké vlády na to reagoval prohlášením, že to bude mít dopad na vztahy Turecka s Českou republikou.

Erdoğanova poradce Buluta to ale nepřekvapilo. V rozhovoru si ještě několikrát dělal legraci z názvu České republiky i z označení Czechia. Podle Buluta je totiž naše země vlastněna Němci, takže Česko vlastně ani neexistuje a Češi se tedy ani nesmí samostatně rozhodovat. 

Erdoğana si k sobě Buluta vzal v roce 2013. Dočkal se za to kritiky, neboť už tehdy byl Bulut kontroverzní. Během protestů proti Erdoğanovi například prohlásil, že zahraniční síly se pokoušely zabít Erdoğana pomocí telekineze.

Na část rozhovoru týkající se Česka upozornil na svém Twitteru turecký novinář Abdullah Bozkurt, který webu reflex.cz pomohl i s překladem do angličtiny pro tvorbu českých titulků.