Video placeholde

Svérázný kutil chce dát Česku moře. Opustil rodinu a kope tunel skrz Zemi

Míra Čech. Nenápadný brýlatý chlapík v červeném kulichu se rozhodl zapsat do historie. Česku, své vlasti, chce dát moře. Pracuje na principu spojených nádob, respektive se drží hesla „když voda někam teče, musí někde vytéct“ a kope tunel skrz naši planetu. Takto by se dala shrnout hlavní zápletka vlogumentu, který pro internetovou televizi stream.cz stvořil režisér a herec Vojtěch Moravec. Podívejte se na ukázku. 

V dobách studia začal Míra obdivovat všechny světové vynálezce a průkopníky – mezi jeho favority patří Václav Havel, Steven Hawking, Albert Einstein a Karel Čapek. Nedlouho po svatbě s Jaroslavou Novákovou, nyní Čechovou, se jim narodil syn. V roce 2015 po návratu z dovolené u moře napadla Míru myšlenka, že dá Česku moře, a začal na ní pracovat. Projekt České moře mu zabral veškerý čas posledních několika let. Stavba tunelu, který propojí Českou republiku s Indickým oceánem, je futuristický nápad a odborná veřejnost na něj pohlíží spíše nedůvěřivě, zatím nikdo totiž neví, jak bude Míra kopat kolem zemského jádra.

V roce 2017 odkoupila exkluzivní práva na Mírův projekt internetová televize Stream.cz, která Mírovu cestu vysílá jako devítidílný vlogument. Celý projekt můžete sledovat zde.