Video placeholde

Tři nové iPhony i hodinky, ze kterých si zavoláte. Apple odhalil netrpělivě očekávané novinky

Nový displej, schopnost rozeznávat obličeje a vodovzdornost. Tyto a další inovace nabízí zcela nový iPhone X, který dnes v Kalifornii představila americká společnost Apple. Technologický gigant ukázal i obměněnou generaci klasického iPhonu ve verzi 8 a 8 plus, novou verzi hodinek Apple Watch a vylepšenou verzi televize Apple TV.

Přístroj iPhone X již nemá displej z tekutých krystalů (LCD), ale displej OLED, který využívá technologii organických elektroluminiscenčních diod a poskytuje jasnější barvy a větší kontrast. Displej OLED je i tenčí, což poskytuje více prostoru pro baterie.

Model iPhone X má skleněný povrch na přední i zadní straně, řekl na prezentaci ředitel Applu Tim Cook. Displej přístroje má úhlopříčku 5,8 palce je vyroben ze skla a nerezové oceli, což má zajistit voděvzdornost a odolnost vůči prachu.

Přístroj už také nemá domovské tlačítko, takzvaný home button, které dosud bylo charakteristickým znakem iPhonu. Místo toho lze telefon uvést do provozu poklepáním na obrazovku.

iPhone 8 a iPhone 8 Plus mají  na zádech sklo a jsou tradičně ve dvou velikostech (s rozměry jako má sedmičková řada). Barvy: stříbro, space gray a zlato. Rámeček je z hliníku série 7. Sklo je prý nejodolnější, jaké kdy bylo použité v mobilu. 

Cenovky nových iPhonů budou začínat na 699 dolarech u 8. gererace a na 999 dolarech u přístroje s označením X.

Apple dále na tiskové konferenci v Cupertinu uvedl novou generaci chytrých hodinek Apple Watch 3. Změna designu se neodehrála – hodinky mají opět obdélníkové tělo a korunku na pravé straně. U nové varianty označované jako Cellular se ovšem korunka zbarvila dočervena, což znamená přítomnost telefonního modulu, konkrétně 3G (UMTS) a 4G (LTE). Díky tomu bude možné s hodinkami nejen telefonovat nezávisle na připojeném smartphonu, ale také přenášet data. Jejich cena začne na 329 respektive 399 dolarech.