Video placeholde

Američané mají novou zázračnou zbraň – laser zničí z vrtulníku nepřítele ve vzduchu i na zemi

Lasery, které sestřelují různé cíle, už nejsou jenom výsadou napínavých filmů a sci-fi knih. Americká armáda úspěšně vyzkoušela ve svých vrtulnících Apache AH-64 novou laserovou zbraň, která dokáže zničit jiný cíl ve vzduchu i na zemi. Výhodou zbraně je, že pro lidské oko je neviditelná, je absolutně tichá a samozřejmě se dá používat opakovaně, což je dost zásadní oproti drahým raketám.

Stalo se navíc poprvé v historii, že tento laserový systém ověřitelně funguje a navíc se může používat ve vzduchu i na nepřítele, který se bude pohybovat v různých výškách. Skutečně jako z filmu.

Při testech vrtulník americké armády Apache sestřelil laserem malý bezpilotní letoun, který byl ve výšce 1,4 kilometrů. Výrobce zbraně, firma Raytheon, sdělila, že nikdy předtím nebyl plně integrovaný laserový systém schopný úspěšně zasáhnout z vrtulníku cíl, který letěl jinou rychlostí a byl v jiné výšce.

Úspěšný test byl proveden na základně White Sands Missile Range v americkém státě Nové Mexiko.

Laserová zbraň bude podle výrobce kombinovaná se systémem Multi-Spectral Targeting System (MTS), což je elektrooptický infračervený senzor, který poskytne informace o cíli, vyhodnotí situaci a naprosto přesně navede na něj laserový paprsek. Podle plánů se budou laserem ničit nepřátelské rakety, letouny, vrtulníky, ale také cíle na zemi, třeba dělostřelectvo, tanky a obrněná vozidla.

Podle dřívější zprávy Pentagonu (sídlo amerického Ministerstva obrany), mají laserové zbraně mnoho výhod. Jsou tiché, neviditelné lidskému oku a je proto pro nepřítele velmi těžké je zjistit. Navíc jsou zcela přesné při zásahu, protože na rozdíl od raket mají dokonale rovnou trajektorii. Výhodné je i opakované používání, protože rakety, které se používají dnes na vrtulnících Apache, jsou poměrně drahé.