Ruská zpěvačka Alisa Voks útočí na opozici

Ruská zpěvačka Alisa Voks útočí na opozici Zdroj: VK.com

To je nářez: Ruská vládní propaganda zaútočila na opozici přes rockové a rapové písně

Jméno Alisa Michailovna Voks (29) v Česku nikomu nic moc neříká. V Rusku ale patří mezi nejpopulárnější zpěvačky a dlouho byla slavná zejména jako členka rockové skupiny Leningrad. V posledních dnech se ale o ní diskutuje především proto, že byla obviněna z toho, že nahrála za vládní peníze píseň „Dítě“, která tvrdě napadá ruskou opozici za pořádání demonstrací proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Voks ale není sama, kdo útočí na oponenty režimu pomocí písní.

Videoklip Alise Voks se objevil na You Tube 15. května a má už téměř 2 miliony zhlédnutí. Na ruských sociálních sítích vyvolala píseň doslova bouři negativních reakcí. Velmi chytlavá skladba prvoplánově napadá mladé lidi, kteří se v březnu zúčastnili protivládních protestů. 

Videoklip ruské zpěvačky Alise Voks, která kritizuje mladé lidi, jež stojí na straně opozice:

Video placeholde
Videoklip ruské zpěvačky Alise Voks • VK.com

Zpěvačka v roli učitelky v podstatě říká, že je chyba protestovat, že někteří mladí lidi jsou nevzdělaní a mají se poučit ze svých chyb. „Nikdy není příliš pozdě poučit se ze svých chyb. Jestli chceš změnit srdce, dítě, pak začni sám se sebou,“ zpívá se kromě jiného ve skladbě.    

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj, kterého Putinův režim neustále pronásleduje, vyslovil podezření, že píseň nevznikla jako umělecká výpověď zpěvačky, ale že je to dílo vládní propagandy. Britská BBC pak citovala několik ruských médií, které tvrdí, že Alisa Voks dostala za video 2 miliony rublů od někdejšího zaměstnance prezidentské kanceláře a funkcionáře provládní strany Jednotné Rusko Nikity Ivanova. Zpěvačka ale tvrdí, že píseň „vůbec není o politice“.

Do podobného sporu se i se svými vlastními příznivci dostal také rapper David Borisovič Nurijev (35), který je známý pod jménem Ptácha. Ten v dubnu nahrál píseň „Svoboda 2.017“. Demonstranty proti režimu v ní označil za „bohaté spratky“. 

Rapper Ptácha a jeho hudební pojení svobody v putinovském Rusku:

Video placeholde
Hudebník Ptácha rappuje o svobodě v Rusku • VK.com

Ruská vládní propaganda je již mnoho let mimořádně vynalézavá v tom, jak dehonestovat a ovlivňovat své oponenty. Některé lidi vězní, jindy vyrábí falešné zprávy (má k tomu k dispozici nejrůznější média, od televizních stanic až po weby) a podporuje i „umělce“, jež stojí na straně Vladimira Putina. Podobné postupy známe ale také z Česka. Skupina Kryštof a její frontman Richard Krajčo již několik let podporují Andreje Babiše.