Video placeholde
Řeka knih v kanadském Torontu
Řeka knih v kanadském Torontu
Řeka knih v kanadském Torontu
Řeka knih v kanadském Torontu
Řeka knih v kanadském Torontu
9
Fotogalerie

10 tisíc knih zaplavilo ulice. Torontem se prohnala řeka literatury

Obyvatelé kanadského velkoměsta nevěřili svým očím. Jindy rušná ulice se proměnila v řeku knih. Místo, kterému jindy dominují auta, cyklisté a chodci, najednou ovládlo více než 10 tisíc knížek různých formátů i žánrů. Podívejte se, jak to vypadalo!

Za projektem stojí anonymní skupinka umělců, která si říká Luzinterruptus. Padesátka jejich členů se na projekt připravovala dvanáct dní. Rušnou ulici Hagerman Street zaplnili 10 tisíci knihami, které získali darem od Armády spásy. Každá publikace byla rozevřená a měla na sobě malé světýlko.

„Chtěli jsme místo, které je většinou spojené s rychlostí, hlukem a znečištěním, spojit s úplným opakem těchto věcí. Na jednu noc se proto ulice stala rájem ticha, klidu a lehce osvětlených stránek naší knižní řeky,“ uvedl na webu skupiny jeden z umělců.

Instalace byla součástí světelného festivalu Nuit Blanche 2016 a knihy byli volně k rozebrání. Jak je patrno z jejich časosběrného videa, zmizela po několika hodinách. Místní si ji ale budou pamatovat mnohem déle.