Pianista hrající v ruinách města se stal symbolem Sýrie

Pianista hrající v ruinách města se stal symbolem Sýrie Zdroj: youtube.com

Symbol Sýrie: Pianista hrající v ruinách města už také uprchl před válkou. Chce do Německa

Osm kilometrů od centra Damašku se nachází palestinský uprchlický tábor Yarmouk. Palestinský uprchlický tábor v Damašku funguje už od roku 1957. Ani tato část však nezůstala ušetřena válce, která v Sýrii probíhá. Ayham al-Ahmad je jedním z těch, komu válka zničila vše – včetně jeho milovaného pianina.

Muž se však nenechal zastavit, a na rozbořených ulicích začal hrát. Postupně získával popularitu – lidé si jej natáčeli, shromažďovali se okolo něj a začali s ním zpívat.

Ayham se stal symbolem naděje a odporu vůči režimu prezidenta Bašára Asada. Jeho odpor vůči diktátorskému prezidentovi se stal námětem i několika jeho písní.

„Letos v dubnu, bylo to právě na moje narozeniny, jsem se rozhodl, že musím tábor opustit. Nemohl jsem tam už hrát na piano, bylo to pro mě stále více nebezpečné,“ řekl muž britské BBC poté, co Sýrii opustil. Ayham naložil pianino do vlaku a snažil se odjet. Narazil ovšem na jednoho z džihádistů Islámského státu. Ten mu řekl, že hudební nástroje jsou haram, tedy zakázané, a pianino mu zničil.

Nakonec se pianistovi podařilo dostat do Turecka, kde svůj příběh řekl televizi BBC. Ayham však rozhodně nemá vyhráno. Plánuje se do syrského Damašku vrátit, aby zachránil i děti a jejich matku.