Rusko vystavuje Car-bombu - nejsilnější zbraň lidské historie

Rusko vystavuje Car-bombu - nejsilnější zbraň lidské historie Zdroj: youtube.com

Rusko vystavuje Car-bombu - nejsilnější zbraň lidské historie

Rusko pokračuje v předvádění svalů. Po monstrózních vojenských přehlídkách a zvýšené aktivitě svých námořních a leteckých sil nad Evropou Rusko přichází s dalším krokem, který má světu připomenout jeho moc a sílu jeho ozbrojených sil. Nedaleko Kremlu vystavuje repliku největší a nejsilnější bomby, jakou kdy lidstvo vyrobilo.


Takzvanou Car-bombu přivezl na Manéžní náměstí speciální tahač z města Sarov, centra ruského vojenského nukleárního výzkumu, které je dodnes uzavřenou zónou. Jde o repliku vodíkové pumy, kterou SSSR 30. října 1961 odpálil nad jadernou střelnicí na ostrově Nová země severně od Ruska.

Bylo to nejsilnější exploze v lidské historii. Termonukleární zbraň vážila 27 tun, její délka byla 8 metrů a průměr 2 metry. Její síla byla srovnatelná s 3000 násobkem síly bomby, která zničila Hirošimu. Zbraň vybuchla 4 kilometry nad zemských povrchem. Podle ruských údajů měla ohnivá koule průměru asi 8 km, světlo z výbuchu bylo pozorovatelné téměř 1000 km od epicentra. Atomový hřib dosáhl výšky 64 kilometrů. Seismická vlna vyvolaná explozí oběhla zeměkouli třikrát.

Car-bomba je vystavena v rámci výstavy o úspěších ruského atomového programu od roku 1945.

Pokud se chcete podívat, jaké následky by měl výbuch Car-bomby nad Prahou, najdete na této adrese simulátor.