Fang Čao

Fang Čao Zdroj: YouTube.com

Video, která má už 115 milionů zhlédnutí: Stačilo říci – Maminko, jsem gay

Zdá se, že komunistická Čína se postupně mění i v oblastech, která byla pro většinu obyvatel tabu. Jednou z takových věcí je homosexualita. Kdysi zakázaná, dnes ale mladou generací tolerovaná. Před několika dny se na čínském webu QQ objevilo video, které se v angličtině jmenuje „Coming Home“ a popisuje příběh muže jménem Fang Čao, který na Nový rok (v Číně připadl letos na 19. února) oznámí rodičům, že je gay. To, co by bylo kdysi odmítáno, je dnes hitem čínského internetu.

Video má jen v samotné Číně už téměř 115 milionů zhlédnutí. Internet má v nejlidnatější zemi světa celkem na 700 milionů uživatelů.

Fang se rozhodoval dva roky, než se odhodlal svoji sexuální orientaci prozradit rodičům. Po odmítání a kritice to nakonec rodiče pochopili a matka ho opět pozvala domů. Video má sloužit k pochopení lidí, kteří se zatím bojí prozradit svoji sexuální orientaci.

I web QQ, který je velký a vlivný, si nejdříve nedovolil zařadit video na svoji homepage. Jenže klip se stal tak populárním a přitažlivým, že nakonec skončil na pár dní na webu jako hlavní zpráva. A většina reakcí je navíc kladná.