Video placeholde

Unikátní pohled na jedno z nejkrásnějších vodních děl v Česku. Podívejte se na nádrž Pařížov z dronu

Jedno z nejkrásnějších vodních děl v České republice, přehrada Pařížov, stojí pod Železnými horami na řece Doubravě od roku 1913. Nyní vám přinášíme záběry pořízené dronem E15. 

Pařížovskou nádrž má na starost hrázný Jiří Horský. Z dynastie Horských je již třetím. Za II. světové války zde začínal jeho děd Josef a následoval otec Jiří. „Velká voda nám v posledních dnech nehrozila, upouštěl jsem vodu pouze v rámci 1. povodňového stupně. Sice stále platí výstrahy na přívalové deště, ale ty se nám zatím vyhýbají,“ říká k aktuální situaci pařížovský hrázný.

Impulzem  k výstavbě přehrady byly před více než sto lety silné a opakované povodně na řece Doubravě. Aby se předešlo ničivým následkům přívalových dešťů a jarních oblev, vznikl plán na stavbu čtyř přehrad. Finanční náročnost ale gigantický plán zhatila a vznikla pouze přehrada Pařížov.

Unikátní tvář dává dílu gotizující styl s věžičkami, které připomínají cimbuří. Na celé stavbě se podílelo téměř 500 českých a italských dělníků. Od roku 1992 slouží přehrada i jako vodní elektrárna. Koruna hráze je oplocená a nepřístupná veřejnosti. Navštívit se dá pouze v rámci několika dní otevřených dveří.

Další záběry z dronu najdete ZDE >>>