Jaký pán, takový pes

Jaký pán, takový pes Zdroj: Instagram / Gezgethings

Jaký pán, takový pes
Jaký pán, takový pes
Jaký pán, takový pes
Jaký pán, takový pes
Jaký pán, takový pes
17
Fotogalerie

Jaký pán, takový pes: Fyzickou i psychickou podobnost potvrzují i vědci

Psi a jejich majitelé jsou si často podobní jako vejce vejci. Že na tomhle ohraném tvrzení něco bude, možná uznáte při pohledu na vlastního čtyřnohého parťáka. A nejste v tom zdaleka sami. Britský fotograf Gerrard Gethings vytvořil fotografickou sérii, která upozorňuje na fascinující podobnost mezi pány (ale i dámami a dětmi) a jejich psy.

O jejich podobnosti mají jasno i vědci. Psycholog Michael Roy z pensylvánské Elizabethtown College ve spolupráci s výzkumníky z Kalifornské univerzity v San Diegu vyfotografoval ve třech parcích 45 psů odděleně od jejich majitelů. 25 z nich bylo čistokrevných (zástupců 15 různých plemen), 20 kříženců. Skupina respondentů pak měla odhadovat, kdo k sobě patří.

Ve většině případů tipovali dotazovaní správně. Častěji se ale trefovali v případě čistokrevných psů. Vědci brali v potaz i jak dlouho spolu dvojnožci a čtyřnožci žijí. Původně totiž operovali s myšlenkou, že svou roli může sehrát i konvergence, neboli čím déle spolu dvojice žije, tím si je navzájem podobnější. Tato teorie se ale nepotvrdila.

Výsledky této studie každopádně naznačují, že když si lidé vybírají domácího mazlíčka, hledají takového, který se jim svým způsobem podobá. Podobně to funguje i při výběru partnera. U čistokrevných psů navíc ví přesně do čeho jdou, a že dostanou přesně to, co chtějí.

Přestože výsledky jasně ukazují, že podobnost mezi majiteli a jejich psy existuje, nedefinují, odkud pramení. Proč se podobáme svým psům? A jde o podobnost čistě fyzickou, nebo neméně zásadní roli hrají i povahové rysy a osobnost?

Jakého psa do bytu? >>>

Vědkyně Borbála Turcsánová z budapešťské Univerzity Eötvöse Loránda ve spolupráci s dalšími maďarskými a rakouskými kolegy provedla výzkum, který jasně potvrzuje osobnostní shodu mezi psy a jejich majiteli. Vědci testovali osobnosti psů i jejich pánů v Rakousku a Maďarsku a zjistili, že ve všech pěti zkoumaných dimenzích osobnosti (neurotičnost, extraverze, svědomitost, ochota a otevřenost) je podobnost mezi psy a jejich vlastníky více než zřejmá. V případě domácnosti s více psy se jejich podobnosti navzájem doplňovaly, což naznačuje možné rozdíly v roli psů ve smečce. Stejně jako v předchozím případě délka vlastnictví nesehrála žádnou roli.

Někteří psi nemusí být svým pánům podobní na první dobrou. Ti si je ale často upraví k obrazu svému. Nebo to možná funguje i naopak. Jak moc si mohou být lidé se svými psy podobní, se podívejte v naší galerii:

Pokud vás snímky zaujaly, můžete si je ve velkém formátu zakoupit na webu autora >>>