Video placeholde
Stanice Aurora se má stát prvním vesmírným hotelem. Pobyt bude stát téměř 200 milionů korun.
Stanice Aurora se má stát prvním vesmírným hotelem. Pobyt bude stát téměř 200 milionů korun.
Stanice Aurora se má stát prvním vesmírným hotelem. Pobyt bude stát téměř 200 milionů korun.
3
Fotogalerie

První hotel ve vesmíru začal přijímat rezervace. Za 12 dní pobytu zaplatíte 195 milionů korun

První luxusní hotel ve vesmíru, kterým má být stanice Aurora americké společnosti Orion Span, začal minulý týden přijímat objednávky na své výpravy do kosmu. První hosty má uvítat v roce 2022 a už získal rezervace na čtyři měsíce provozu. Pokud má ale někdo zájem o nejdražší dovolenou moderní doby, musí počítat s tím, že odhadovaná cena dvanáctidenního pobytu ve vesmíru je 9,5 milionu dolarů, tedy v přepočtu více než 195 milionů korun.

Stanice Aurora, kterou vyvíjí americká společnost Orion Span, by měla být vypuštěna na oběžnou dráhu Země v roce 2021. Bude obíhat kolem naší planety ve výšce 200 kilometrů a první turisty by měla přijmout v roce 2022.

Svůj záměr o projektu oficiálně oznámila firma Orion Span 5. dubna. Už o tři dny později měla zarezervovaná místa na první čtyři měsíce provozu luxusního vesmírného hotelu. Zájemce musel složit zálohu 80 tisíc dolarů. Podle tiskového prohlášení firmy se jedná o lidi ze Severní Ameriky, Evropy a Blízkého východu.

Na stanici Aurora budou vždy dva členové posádky a čtyři „turisté“. Protože stanice na své oběžné dráze obletí Zemi za 90 minut, návštěvníci vesmíru uvidí za den až 16 východů a západů Slunce a naskytnou se jím i unikátní pohledy na polární záře. Protože dnes žijeme v podstatě „online život“, na stanici bude k dispozici neustálé spojení se Zemí, aby turisté mohli zásobovat informacemi a fotkami své rodiny a známé.

Kdo se bude chtít zúčastnit výletu do vesmíru, bude muset podstoupit 3 měsíce trvající trénink, ale jeho část má proběhnout online. Obvyklá příprava astronautů dnes trvá 24 měsíců.

Frank Bunger, generální ředitel a zakladatel společnosti Orion Span, tvrdí, že stanice Aurora je ale pouze prvním krokem v kolonizaci vesmíru. V budoucnosti chce nabízet k prodeji „vesmírné nemovitosti“, což by měly být podle jeho představ specializované moduly, které se budou prodávat jako domy. Cena něčeho podobného zveřejněna nebyla, ale dá se počítat se stovkami milionů dolarů.

Zda se ale odvážný plán podaří realizovat, je nadále otázkou. Což platí pro všechny podobné projekty.

Jak by měl vypadat první vesmírný hotel se podívejte na video v úvodu článku.