Antikoncepce

Antikoncepce Zdroj: profimedia.cz

Lidstvo hloupne kvůli chemickému zamoření. Přelidnění by vyřešil přístup k antikoncepci a potratům

V květnu uběhne padesát let od vydání slavné knihy Populační bomba amerického biologa Paula Ehrlicha, který v roce 1968 předpověděl, že během několika dekád zemřou na planetě kvůli nedostatku jídla milióny lidí. Díky revolučním inovacím v oblasti zemědělství se tak nestalo, v rozhovoru pro britský Guardian však Ehrlich na svých katastrofických predikcích trvá. Lidstvo podle něj kvůli chemickému zamoření nebezpečně hloupne a Donald Trump v Bílém domě je toho důkazem.

Pětaosmdesátiletý vědec je dnes stále přesvědčen, že od kolapsu civilizace, jak ji známe, nás dělí jen několik desetiletí. Nejenže nadále roste neuvěřitelným tempem světová populace, větší počet lidí obývajících planetu Zemi také způsobuje čím dál větší a nevratné škody.

Podle Ehrlicha by optimální počet lidí neměl převyšovat 1,5 až 2 miliardy. Stávajících 7,6 miliard je do budoucna neudržitelné číslo. Nepřiměřený počet obyvatel zatěžuje Zemi zvyšující se produkcí a spotřebou syntetických chemikálií, které zpětně ohrožují nejen zdraví lidí, ale také životní prostředí, ve kterém žijí.

Řešení znepokojující situace se nabízí podle vědce hned několik. Všechny by ovšem byly pro státy i jejich obyvatele bolestivé. Masivní redistribuce prostředků se zdá být nerealizovatelná vzhledem k liberálnímu světovému řádu. Zastavení celosvětově stoupající nerovnosti by však zabránilo nadměrné spotřebě nejbohatších. Druhý Ehrlichův recept počítá se zpřístupněním antikoncepce a bezpečné možnosti potratu ženám na celém světě. Odstranění všech druhů diskriminace vůči ženám by pak vedlo k velmi nízké porodnosti. Cíl 1,5 miliardy lidí na planetě by se poté stal v horizontu mnoha desítek let myslitelným.

Co Paula Ehrlicha znepokojuje nejvíce, je však vzrůstající chemické znečištění planety. To dnes dosáhlo i nejodlehlejších koutů Země. „Existují důkazy, že chemické znečištění snižuje inteligenci našich dětí. Generace, která byla jako první vystavena nadměrnému působení syntetických chemikálií, je dnes dospělá.“

„Mezi důkazy hloupnutí Homo sapiens patří například výsledek republikánských primárek v roce 2016,“ dodává Ehrlich. Velká část planety by se tak podle něj mohla brzy ocitnout pod nadvládou kakistokracie – vlády nejhorších a nejméně kvalifikovaných. Nadměrné užívání chemikálií by však také paradoxně mohlo pomoct ke snížení světové populace vlivem na snižování počtu spermií u mužů.