Dobrý čich může ovlivnit vaše politické názory

Dobrý čich může ovlivnit vaše politické názory Zdroj: Shutterstock.com

Máte dobrý čich? Nejspíš nebudete promiskuitní, ale budete volit autoritáře, říkají vědci

Lidský čich, stejně jako čich zvířat, je tu mimo jiné od toho, aby člověku pomohl vyhnout se infekci - ať už pochází z jídla nebo nakaženého člověka. Tato vlastnost má nečené důsledky, například lidé s dobrým čichem mají tendenci se vyhýbat cizincům a nesouhlasit s homosexualitou. Píše o tom The Economist.

"V širším slova smyslu platí, že lidé, kteří žijí v oblastech s většími obavami z patogenů, mají sklon být také méně promiskuitní a společenští, protože to zvyšuje riziko nákazy. Tyto projevy jsou sice malé, ale údaje ukazují, že existují," vysvětluje The Economist.

Tyto poznatky vedly Marca Liuzza z italské Magna Græcia University a jeho kolegy k myšlence, že by lidé s citlivým nosem a odporem k pachům mohly mít vyšší pravděpodobnost sympatií k pravicově autoritářským pohledům na svět.

Jejich práce, zveřejněná v Royal Society Open Science, ukazuje, že tam spojitost je. 

Škála citlivosti na pach

Dobrovolníků se nejdřív ptali na různé situace, například kdyby ucítili zápach kamarádových nohou. Skupina vědců vytvořila cosi jako škálu citlivosti na tělesný zápach, a to od jedné do pěti. 

Následující průzkum mezi dalšími dobrovolníky pak ukázal, že lidé měli tendenci souhlasit s tvrzeními, kde dominuje vláda pevné ruky, tím víc, čím vyšší skóre dosáhli na škále citlivosti na tělesný zápach.

Trump a zápach

Naopak vědci neprokázali souvislost s citlivostí na zápach s obecně konzervativními názory.

Vědci v roce 2016 opakovali test na dobrovolnících z USA. Vyšlo jim sice, že lidé citliví na zápach volí spíše Donalda Trumpa, ale tato závislost byla velmi slabá.

Výsledky výzkumu tedy říkají, že efekt "smraducitlivosti" je sice titěrný, ale potvrzuje jiné údaje, které ukazují, že politické názory mohou být ovlivněny lidským instinktem vyhnout se nemocem.