Tento dům byl vytvořen technikou 3D tisku, a to přímo na místě a za 24 hodin

Tento dům byl vytvořen technikou 3D tisku, a to přímo na místě a za 24 hodin Zdroj: VTM

Tento dům byl vytvořen technikou 3D tisku, a to přímo na místě a za 24 hodin
Nizozemci vyrábějí v Amsterodamu první dům pomocí 3D tiskárny
Číňané tisknou domy na 3D tiskárnách
Další stavba budoucnosti: Kancelář vytisknutá na 3D tiskárně byla představena v Dubaji
V Kladně tisknou unikátní náhrady kostí a kloubů
11
Fotogalerie

Domy, rakety i cévy, 3D tiskárny už umí vyrobit kde co. Zásadně mění svět kolem nás

Největší využití mají a budou mít 3D tiskárny tam, kde nejde o sériovou výrobu stále toho samého, ale o omezené množství s potřebou často měnit design a taky o výrobky s unikátním tvarem, například náhrady kloubů v lidském těle. Jaké fantastické věci už zvládnou 3D tiskárny vyrobit?

Dům i most

Tisk domů už nějakou dobu probíhá. Zajímavým projektem byl loni tisk domu během 24 hodin v Rusku. Stál 10 tisíc dolarů a nejvíc se přiblížil tomu, aby výsledkem tisku byl kompletní dům se vším všudy.

Dům vytvořil start-up ze San Franciska Apis Cor, který na domu spolupracoval s ruskou stavební společností PIK Group. Zatímco do té doby tiskárny obvykle vytiskly jednotlivé komponenty, které se na místě skládaly, tenhle dům byl vytisknutý komplet už na cílovém místě.

Tento dům byl vytvořen technikou 3D tisku, a to přímo na místě a za 24 hodinTento dům byl vytvořen technikou 3D tisku, a to přímo na místě a za 24 hodin|VTM

Kromě domů už speciální 3D tiskárny zvládnou postavit i mosty. Jeden takový betonový loni na podzim otevřeli v Nizozemsku, slouží hlavně cyklistům. Je vyroben ze speciálního betonu a celkem práce na novém mostu trvala tři měsíce.

„Jednou z výhod tisknutí mostu je to, že potřebujete mnohem méně betonu než při obvyklé metodě stavby,“ uvedla Technické univerzity Eindhoven. „Tiskárna pokládá beton jen tam, kde je třeba.“ Tiskárna tedy šetří zdroje. Osmimetrový most byl testován tak, aby unesl zátěž dvou tun.

Také loni, ale ještě dřív byl otevřen betonový most pro pěší, na rozdíl od nizozemského kratší, zato z jednoho kusu. Ne příliš vzhledně vypadající mostek mají ve Španělsku.

Auto

Už v roce 2014 vytiskla americká firma Local Motors plně funkční auto. Dostalo název Strati.  Firma auto představila na výstavě International Manufacturing Technology Show 2014 v Chicagu, kde tisk komponentů autíčka trval dva dny, následujících šest dní pak jeho kompletace – auto přitom mělo jen 49 dílů. Rychlost dosáhla 60 kilometrů za hodinu.

Další americká firma Divergent Microfactories loni na upravené 3D tiskárně vyrobila sporťák. „Jak víme už z dřívějška, vůz váží 630 kg. Jeho zadní kola pohání čtyřválec z Mitsubishi Lancer Evo X se zvýšeným objemem na 2,4 litru a s větším plnicím tlakem turbodmychadla, takže dává 729 koní, které posílá na kola přes šestistupňovou sekvenční převodovku. Potud úžasný stroj, který má stovku zvládat za 2,2 sekundy. A k tomu hraje i na ekologickou notu – kromě benzínu umí jezdit i na CNG,“ napsalo o něm loni autoforum.cz.

Firma vyvinula speciální tiskárnu, která spéká hliníkový prach ve finální výrobek. Vůz byl homologován a registrován pro americké silnice.

Local Motors se chce ale soustředit na výrobu dílů pro stávající automobilky. Její metoda výroby také může vyřešit problémy náhradních dílů, včetně těch pro veterány, které jsou často jen velmi těžce dostupné, nebo dokonce vůbec nedostupné.

Ekologické auto vytisknuté v 3D tiskárně je plně pojízdné.Ekologické auto vytisknuté v 3D tiskárně je plně pojízdné.|profimedia.cz

Raketa

Ano, 3D tiskárny se podílejí na výrobě raket. A nemyslíme tím ty tenisové. Firmy už běžně vyrábějí součástky satelitů i nosných raket, americký start-up Relativity Space chce ale tisknout celé rakety.

Jaký je smysl? Takový způsob výroby bude potřebovat méně lidské práce, bude rychlejší, a navíc umožní rychle měnit design raket. Relativity Space vyvinula speciální 3D tiskárnu velikosti domu. Je největší na světě, která při tisku používá kovy. Navíc začali tisknout i raketové motory.

Celková doba tisku kompletní rakety by v budoucnu měla trvat 60 dní.

Letos v lednu z Nového Zélandu odstartovala raketa Electron, která na oběžnou dráhu vynesla tři satelity. Její motor má součástky vytisknuté na 3D tiskárně. Firma Rocket Lab uvádí, že k tisku součástek pro jeden motor stačí 24 hodin.

Vše pro medicínu

Velký zlom přináší 3D tisk do medicíny. Na Kalifornské univerzitě loni vytiskli funkční cévy, které jsou věrným obrazem cév živých organismů. To otevírá cestu k tisku umělých orgánů. A tisk umělých orgánů, to by byla velká medicínská revoluce. K tomu ale povede ještě dlouhá cesta.

Do medicínské praxe se už ale zapojil tisk neživých součástí lidského těla, jako jsou kostní implantáty, klouby, zubní korunky nebo dokonce části páteře. 3D tisk dokáže napodobit kost mnohem lépe než jiná výroba, tělo přijme náhradu rychleji a doba léčby se tím zkracuje.

Navíc tiskárna udělá náhradu na míru, tedy přizpůsobí podobu implantátu konkrétnímu pacientovi. Čeští lékaři už operací za pomoci náhrad vytisknutích na 3D tiskárně provedli tisíce.

V Kladně tisknou unikátní náhrady kostí a kloubůV Kladně tisknou unikátní náhrady kostí a kloubů|Michael Tomeš, E15

3D tiskárny

Jako replikátoři ze seriálu Hvězdná brána. 3D tiskárny už samozřejmě umí vytisknout i 3D tiskárny. A ty zase vytisknou další 3D tiskárny. A tak dále.