Video placeholde
Start rakety Falcon Heavy
Elektromobil Tesla Roadster, který společnost SpaceX použila jako závaží při prvním testovacím startu nejtěžší rakety od dob raket Vulcan, která donesla člověka na měsíc, Falcon Heavy
V přihrádce elektromobilu putovala do vesmíru i kopie sci-fi příběhu Stopařův průvodce po galaxii anglického autora Douglase Adamse
V úterý 6.2 2018 proběhl test nejtěžší rakety světa Falcon Heavy od společnosti SpaceX
Raketa má za cíl vynést elektromobil Tesla Roadster na oběžnou dráhu kolem Slunce
17
Fotogalerie

Cesta na Měsíc a Mars je pro lidstvo otevřená. Takhle vypadal úspěšný start rakety Falcon Heavy

Jedna z nejočekávanějších událostí posledních let v dobývání vesmíru se odehrála v úterý večer. Z floridského mysu Canaveral ve 21.45 hodin úspěšně odstartovala nejsilnější raketa světa Falcon Heavy. Pokud bude celý projekt soukromé americké společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska úspěšný, v budoucnosti by to mohlo lidstvu otevřít i nové cesty na Měsíc a Mars.

Falcon Heavy, který je 70 metrů vysoký a 12 metrů široký, má 27 motorů, jejichž síla je ekvivalentem motorového vybavení 18 obřích letadel Boeing 747. Nést může až 64 tun nákladu. V historii dobývání vesmíru byla silnější pouze raketa Saturn V, již v letech 1967 až 1973 používal americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v programech Apollo a Skylab.

Tentokrát měl ale Falcon Heavy, protože se jednalo o testovací let, při svém odletu z Floridy na palubě pouze Muskův osobní elektromobil červené barvy Tesla Roadster. Na sedadle řidiče má hvězdného muže Starmana ve skafandru. V autě se dala pustit i píseň Space Oddity od legendárního anglického hudebníka Davida Bowieho. Ten ji složil v roce 1969 a skladba se zabývá tématem fiktivního astronauta Majora Toma.

V průběhu letu se od rakety oddělily tři stupně. Oba pomocné se v pořádku vrátily a přistály na mysu Canaveral. Nový centrální stupeň ale spadl do Atlantského oceánu, přestože měl přistát na plošině v Atlantiku, umístěné asi 500 kilometrů od Floridy. Navzdory tomu byl Elon Musk spokojen.

Nejasný termín cesty na Mars

Start Falconu Heavy bylo možné sledovat v přímém přenosu na mnoha webech různých světových médií a také v televizích. Celkové náklady na start nejsilnější rakety prý dosahují až 350 miliónů dolarů. Jiné odhady jsou ale nižší.

Zatím není jasné, k čemu přesně bude tato nosná raketa v budoucnosti sloužit. Podle samotného Elona Muska by mohla přepravovat i lidské posádky při letech na Měsíc a Mars. Ty se neplánují dříve než za několik let, přesný termín není vůbec znám, zejména pokud jde o Mars.

Elon Musk (46) je ovšem vizionář, který se před ničím nezastaví. On sám si byl vědom toho, že i jeho raketa Falcon Heavy mohla teď selhat. Jedná se totiž o mimořádně složitý projekt. „Miluji ale představu, že moje auto bude unášeno vesmírem a někdy ho může objevit mimozemská civilizace,“ řekl Musk v pondělí.

Video placeholde
Přistání boosterů • Živě.cz

Zakázky od NASA

Jak pro Francouzskou tiskovou agenturu (AFP) připomněl Erik Seedhouse, profesor z americké Embry-Riddle University of Aerospace, společnost SpaceX minulý rok provedla mnoho raketových testů, a proto byly šance na úspěch tak vysoké.

Pokud by byl celý projekt rakety Falcon Heavy úspěšný, znamenalo by to také zlom v dobývání vesmíru, protože po zastavení letů amerických raketoplánů v roce 2011 používaly USA pomoc ruských raket. Společnost SpaceX už dostala od NASA zakázky v hodnotě 1,6 miliardy dolarů.

„Falcon Heavy je od samotného počátku navržen tak, abychom nalezli cestu k vysílání lidských posádek na Měsíc a Mars,“ napsala před startem rakety ve svém prohlášení Muskova firma SpaceX.