Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Rusové počítají se svým pilotovaným letem na Měsíc v roce 2028

Ruští vědci pracují na novém vesmírném dopravním prostředku, jehož první pilotovaný let, který by měl vést k Měsíci, plánují na rok 2028. Napsala to dnes agentura TASS, podle níž několik vědeckých institucí předložilo ruské vládě ke schválení návrh dlouhodobého programu výzkumu hlubokého vesmíru.

"V současné době RKK Eněrgija (raketová firma) plánuje provedení letových zkoušek PTK-NP (perspektivní transportní komplex nového pokolení) na oběžné dráze kolem země v roce 2024. První pilotovaný let PTK na Měsíc (PTK-L) se plánuje na rok 2028," uvádí se v programu, na jehož vypracování se podílela ruská vesmírná agentura Roskosmos, další tři vědecké subjekty a ruská jaderná korporace Rosatom.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pátek provedl úspěšný první testovací let své nové vesmírné lodě Orion, která by měla v budoucnu létat nejen na oběžnou dráhu kolem Země, ale i dopravit člověka na Měsíc, k asteroidům a na Mars. Let s astronauty se nepředpokládá dříve než v roce 2021. Vynášet bude Orion nově vyvíjená mocná raketa SLS.

V dokumentu připraveném ruskými vědci se mimo jiné rovněž uvádí, že v příštích pěti desítkách let lidstvo stěží může počítat s delšími pilotovanými výpravami hlouběji do Sluneční soustavy.

"V nejbližších 50 letech bude lidstvo technicky stěží připraveno realizovat pilotované lety dál než v oblasti sahající od Venuše k Marsu. V perspektivě toho časového rozmezí lze reálně hovořit o průzkumu Měsíce, o letech k určité skupině asteroidů a o letech na Mars," cituje TASS z programu.

Za současné dosažitelné hranice expanze člověka do vesmíru v dohledné budoucnosti ruští vědci považují Měsíc a Mars, přičemž prioritou bude přirozený souputník Země. Hlavní podle nich bude zajistit pravidelné a dlouhodobé cesty na měsíční povrch, kde jsou prý dobré podmínky pro zajištění radiační ochrany posádek a techniky. "S využitím měsíčního materiálu lze vytvořit obytné moduly, v nichž by mohlo radiační pozadí odpovídat bezpečným hodnotám," jsou přesvědčeni.

Nicméně ani na dosažení tohoto cíle podle nich lidstvo bezprostředně připraveno není. Ještě je potřeba dosáhnout nezbytné spolehlivosti a bezpečnosti.