Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Čeští vědci pošlou do stratosféry 3D sondu. Bude zkoumat, jak kosmické záření poškozuje DNA

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zveřejnili informaci, že vyšlou tuto neděli do stratosféry 3D tiskem vyrobenou sondu. Budou zkoumat, jak různé druhy kosmického záření poškozují jednu z nejdůležitějších molekul živých organismů – DNA, a zda jsou jednoduché buňky schopny přežít v extrémním prostředí stratosféry.

„Tento let nám poskytne cenné informace o chování nukleových kyselin v extrémních podmínkách. Ty mohou být využitelné při ochraně posádek letadel při letech přes polární oblasti, pobytech astronautů na Mezinárodní kosmické stanici nebo při dlouhodobých pilotovaných letech k vesmírným tělesům,“ říká ve zprávě profesor René Kizek z Mendelovy univerzity v Brně. 

Nedělní let sondy, na které čeští vědci pracovali se svými slovenskými kolegy, má také dvě prvenství: Poprvé se budou výsledky měření přenášet na Zem v reálném čase pomocí kamery umístěné na sondě. První výstupy vesmírných experimentů mohou vědci na Zemi sledovat on-line díky unikátnímu počítači Julo-X vyvinutém týmem organizace SOSA. Čtyři kilogramy vážící sonda byla také prvně zkonstruována 3D tiskem. Jde o nový, rychlý a jednoduchý způsob výroby stratosférické sondy.

Zařízení bude vypuštěno ze slovenského letiště Spišská Nová Ves v neděli kolem 9 hodiny ráno.