Indie

Indie Zdroj: Profimedia

Indie dobývá vesmír levněji než Hollywood

Indie slaví - dostala svou první sondu na oběžnou dráhu planety Mars. Stala se tak teprve čtvrtým státem světa, který se tímto úspěchem může pochlubit. Oproti svým konkurentům v kosmických letech se ale tato asijská velmoc může pochlubit i výjimečně nízkou cenou své „letenky“.

Sondě Mangalyaan trvala cesta k Marsu necelý rok. Indové ji vypustili loni 5. listopadu. Velký okamžik pro indický vesmírný program i celou zemi pak přišel ve středu. Po úspěšném brzdícím manévru se sonda usadila na oběžné dráze. Indie tím ale získala i jeden další primát. Stala se vůbec prvním státem, který uspěl hned s prvním pokusem při letu k Marsu.

Indická vesmírná agentura si navíc zaslouží velké uznání i za rychlost a cenu celého projektu. Podle údajů BBC stál celý projekt přibližně 74 milionů dolarů (v přepočtu kolem 1,6 miliardy korun). Indičtí vědci tak pracovali s menším rozpočtem než štáb slavného velkofilmu Gravitace, ten stál přibližně dvě miliardy. Ještě neuvěřitelnější se zdá srovnání s cenou poslední mise americké NASA na Mars, která stála přes 14 miliard korun.