Velký třesk

Velký třesk Zdroj: Profimedia.cz

Nové důkazy teorie velkého třesku mají podle vědců trhliny

Když skupina amerických astronomů letos v březnu s pompou oznamovala, že našla důkazy podporující teorii velkého třesku o vzniku vesmíru, hovořilo se o nich jako o jasných kandidátech na zisk příští Nobelovy ceny. Objev gravitačních vln, jakési ozvěny masivní expanze vesmíru právě po velkém třesku, ale brzy začali kvůli odborným nesrovnalostem kritizovat jejich kolegové a nyní poprvé přiznal pochybnosti i tým kolem Johna Kovace z Harvardovy univerzity, který důkazy předložil.

O objevu gravitačních vln se mluvilo jako o nalezení "svatého grálu astronomie" - jejich existenci totiž předpovídal Albert Einstein ve své všeobecné teorii relativity. Astronomové důkazy o gravitačních vlnách hledali desítky let nejen kvůli potvrzení teorie relativity, která zahájila moderní éru výzkumu původu a vývoje vesmíru, ale i kvůli hypotéze vesmírné inflace z 80. let. Podle ní po velkém třesku před asi 13,8 miliardy let následovala ve zlomku vteřiny prudká expanze vesmíru, provázená vlnami gravitační energie. Od svého vzniku se vesmír podle této hypotézy dále rozpíná a gravitační vlny by to s konečnou platností dokázaly.

Výsledky svého zkoumání gravitačních vln, k němuž použili radioteleskop BICEP na jižním pólu, američtí astronomové oficiálně zveřejnili teprve ve čtvrtek. Studie vyšla v odborném časopise Physical Review Letters (PRL). Sami se k výsledkům zkoumání po několika týdnech mlčení rovněž vyjádřili a překvapivě připustili, že jejich model není neomylný a že se mohli dopustit chyb.

"Mám teď ve výsledky menší důvěru? Ano," řekl profesor Clem Pryke z univerzity v Minnesotě, který se na výzkumu podílel.

Teleskop BICEP detekuje mikrovlnné záření kosmického pozadí, které prostupuje celý vesmír a je zřejmě reliktem z období krátce po velkém třesku. Podle teorie inflace by gravitační vlny na tomto záření zanechaly stopy, jakési spirálovité vzory, které američtí vědci identifikovali. Debaty se ale nyní točí kolem toho, zda ony spirálovité vzory nemohou být výsledkem působení kosmického prachu.

Jasno by do věci měli vnést další vědci, kteří po stopách velkého třesku pátrají s pomocí Planckova teleskopu. Ti své výsledky zveřejní letos na podzim.