Jídlo

Jídlo Zdroj: Profimedia.cz

Vynález pro zákazníky. Obaly budou stárnout stejně jako potraviny

Také někdy nemůžete přečíst v obchodu datum spotřeby potravin? Brzy by s tímto problémem mohl být konec. Vědcům se podařilo vyvinout obaly, které mění v průběhu času barvu v souladu se záruční dobou zboží. Etiketa upozorní také například na chyby při skladování.

Datum spotřeby by se na potravinách mohl stát minulostí. Nové obaly mění barvu stejně rychle jako se množí bakterie E. coli, červená barva značí čerstvost, svítivá zelená upozorňuje na konec životnosti.

Čang Čao (v anglické transkripci Zhang Chao) z Pekingské univerzity pracuje na vývoji tohoto vynálezu už delší dobu a je přesvědčen, že systém, který vyvinul je dokonalý. Na začátku je gel, namíchaný na míru danému výrobku. Obsahuje vitamin C, částečky zlata, stříbra a několik chemických přísad, které z něho činí stroj času.

Z gelu je pak vyrobena fólie, jejíž části se upevní na obal výrobku. Podle deníku Daily Mail, který o této nové technologii informoval, vyjde takovéto označení jednoho obalu na méně než jeden cent, tedy asi na 20 haléřů. Změnami poměru jednotlivých složek lze gel upravit tak, aby kopíroval životnost různých druhů potravin a léčiv.

Vynález má tu výhodu, že jej dost dobře nelze padělat ani „restartovat“. Jak plyne čas a okolní teploty se mění, gel svou aktivitou kopíruje křivku množení škodlivých bakterií. V průběhu skladování mění svou barvu z červené na zelenou, bez ohledu na to, co říká datum na výrobku .

Pokud se přeruší chladící cyklus, výrobek i etiketa stárnou mnohem rychleji než při doporučených teplotách. Když se ve skladech teplota sníží, stárnutí se naopak zpomalí. Mikrosvět bakterií se rozvíjí tempem, které odpovídá okolním podmínkám. A právě v tom vidí odborníci výhodu tohoto vynálezu: Na jednu stranu může chránit konzumenta pře špatně skladovanými potravinami, ale také může zabránit vyhazování dobrých potravin pouze proto, že datum jejich spotřeby prošlo.