Pithovirus sibericum

Pithovirus sibericum Zdroj: Profimedia.cz

Scéna jako z hororu: 30 tisíc let starý virus z ledu oživl v laboratoři

Jako počátek scénáře laciného hororu zní zpráva, že se vědcům podařilo oživit z věčného ledu největší dosud známý virus. Ten se projevil natolik životaschopný, že okamžitě po probuzení zlikvidoval půdního prvoka měňavku.

Tady podoba v hororem končí, virus, který vědci nazvali Pithovirus sibericum se, samozřejmě, nepřeorientoval na lidskou stravu, ale pokračoval dále v životním stylu, který přerušilo jeho více než 30 tisíc let dlouhé uvěznění v sibiřském věčném ledu – permafrostu.

Virus objevil tým francouzských vědců ve vzorku odebraném z hloubky 30 metrů pod trvale zamrzlou půdou pobřežní tundry na Čukotce. Vzorek pocházel z období před 30 tisíci lety, tedy z doby lovců mamutů. Tým si od ruských výzkumníků zajistil kus starého ledu, který rozpustil v Petriho misce, do které nasadil jako návnadu měňavky. V jejich mrtvých tělech pak Francouzi nalezli nový druh obřího viru.  Slovo „obří“ ovšem musíme chápat relativně. Pithovirus měří 1,5 mikrometru (tedy 1,5 miliontin metru),  i to mu ale stačí aby byl momentálně největším známým virem.

Oživený virus je pro člověka či zvířata neškodný, napadá jen améby, zdůraznili vědci ve studii zveřejněné v americkém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Zpráva však přece jen jistou hrozbu obsahuje, globální oteplování by teoreticky mohlo probudit neznámé patogeny pohřbené v nyní zmrzlé půdě, což už taková zábava být nemusela.