Vitruvianský muž

Vitruvianský muž Zdroj: wikipedia.org

Kaňka na dokonalosti? Vitruvianský muž prý trpěl kýlou

Po staletí považován za jeden z nejdokonalejších obrazů lidského těla, symbol proporce ve vesmíru. Nyní to vypadá, že Vitruvianský muž, kterého nakreslil slavný Leonardo da Vinci kolem roku 1480, měl zřejmě tříselnou kýlu.

Muž se čtyřma nohama a rukama „zajatý“ v kružnici a čtverci zároveň. Obrázek od slavného Leonarda da Vinciho zaujme hned na první pohled. Možná i proto, že využívá ideál lidského těla, který máme v sobě všichni od přírody zakódovaný. To proto, abychom při výběru partnera „nezaváhali“, tedy vybrali si toho nejzdravějšího a geneticky nejvhodnějšího. V tomto případě by však zdravých potomků chtivé ženy, udělaly zřejmě chybu. Podle doktora Hutana Ashrafiana, který přednáší na Imperial College v Londýně, trpí Vitruvianský muž kýlou. Lékař je přesvědčen, že výduť, kterou má muž vidět na levé straně je zobrazení závažné tříselné kýly. Ashrafian dokonce nevylučuje, že člověk, který da Vincimu stál modelem, ne toto onemocnění zemřel.

Tříselná kýla vzniká vyklenutím pobřišnice v místech, kde je oslabená stěna břišní. Spolu s pobřišnicí se často vychlípí i část střeva, která pak vyplňuje kýlní vak. Tříselnou kýlou trpí 27 procent mužů a tři procenta žen. Tuto nemoc v Leonardově době už lékaři dobře znali. „Renesanční lékaři a chirurgové, jako byl například Antonio Benivieni, tehdy už ve svých dílech popisovali několik typů kýly,“ řekl Ashrafian pro Daily Mail.

Slavná Leonardova kresba Vitruvianského muže pochází z Leicesterského kodexu. To byl vlastně deník nebo poznámkový blok, do něhož si slavný malíř zaznamenával své myšlenky a názory. Brožurku nebo spíše sešit tvoří 72 stránek popsaných a pokreslených po obou stranách. Text je psán italsky, znatelně převráceným písmem (da Vinci byl levák) a doplněn množstvím umělcových ilustrací. Kodex je nejdražší kniha v dějinách. V roce 1994 za něho zaplatil počítačový miliardář Bill Gates více než 30 milionů dolarů (podle dnešního kurzu tedy přes 600 milionů korun).

Kodex pak věnoval muzeu v americkém Seattlu. Kniha byla původně svázaná provázkem, ale dnes je rozdělena na jednotlivé archy.

Vitruvianský mužVitruvianský muž|wikipedia.org