Sněžka

Sněžka Zdroj: wikipedia.org

Kolik měří Sněžka? Zdá se, že je o něco vyšší

Pamatujete si ještě ze školy, kolik měří nejvyšší česká hora? Zatímco dnešní děti se učí, že Sněžka měří 1602 metrů nad mořem, generace jejich dědů měla v učebnicích údaj o metr vyšší. Nyní není vyloučené, že se k původnímu údaji zase vrátíme.

Podle nového měření je vrchol krkonošské Sněžky ve výši 1603,30 metru nad mořem. V mapách uváděných 1602 metrů nad mořem je údajně výškou trigonometrického bodu umístěného na Sněžce, skutečný vrchol hory je výš. S odvoláním na technickou zprávu vypracovanou geodetem Vladimírem Hlavsou to ČTK řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

„Podrobným proměřením byl určen nejvyšší bod Sněžky v nadmořské výšce 1603,30 metru. Tento bod se nachází na polském území u kaple svatého Vavřince přibližně 3,5 metru od státní hranice,“ uvedl Hlavsa. Geodet o svém měření informoval zeměměřický úřad, který by nově zjištěnou skutečnost měl promítnout do svých dat.

Podle zeměměřického úřadu je přesná výška trigonometrického bodu na vrcholu Sněžky 1602,02 metru. Není však pravidlem, že trigonometrický bod je vždy úplně na vrcholu, na Sněžce jsou navíc různé kamenné útvary. „Výška trigonometrického bodu na vrcholu je 1602,02, což ovšem není vrchol, ten může být klidně těch 1603, ale záleží, jestli se tam nahází pár kamenů nebo udělá kamenná mohylka,“ řekl ČTK pracovník zeměměřického úřadu. „Pokud nám správa krkonošského parku napíše dopis, ať uvádíme 1603,3, tak záleží, jak se k tomu postaví kartografové. Pro nás geodety se ale nic nemění, my máme 1602,02 metru trigonometrický bod.“