Černá díra má tak velkou gravitaci, že z níneunikne ani světlo

Černá díra má tak velkou gravitaci, že z níneunikne ani světlo Zdroj: Pixabay

Událost GW190521. Dvě černé díry se sloučily. Část hmotnosti se přeměnila na gravitační vlny
Schéma přístroje LIGO
Superhmotná černá díra
Přístroj LIGO na povrchu
Ilustrace sloučení černých děr
9
Fotogalerie

Nový vesmírný objev: Vědci zachytili rekordní sloučení černých děr

Vědcům se podařilo zachytit rekordní sloučení dvou černých děr a možná potvrdili existenci černých děr o střední hmotnosti. Co jsou černé díry a jak vznikají? A proč je nový objev tak významný a fascinující?

Mají tak velkou gravitaci, že z jejich náruče neunikne ani světlo. Řeč je o černých dírách, u kterých přestává platit klasická fyzika. Vědci rozeznávají dva základní typy černých děr. Malé černé díry vznikají jako konečné stádium ve vývoji velmi hmotných hvězd. Hmotnost těchto černých děr se pohybuje od 5 do 60 Sluncí. Druhým typem jsou supermasivní černé díry, které se nachází v srdci galaxií a mají hmotnost 100 tisíc Sluncí a více.

Malé černé díry se mohou sloučit v jednu, čímž vznikne černá díra o větší hmotnosti. Vědcům se podařilo zachytit sloučení dvou černých děr s označením GW 190521 o hmotnosti 66 a 85 Sluncí. Výsledkem byla černá díra o hmotnosti 142 Sluncí, což je rekord. Až dosud se vědcům podařilo zachytit sloučení černých děr, které vytvořilo černou díru o hmotnosti maximálně asi 80 Sluncí.

Pozorný čtenář si možná všimne, že uvedená čísla trochu nesedí. A to hned ze dvou důvodů. Představte si, že si vezmete dvě kuličky z plastelíny. Jednu o hmotnosti 100 gramů a druhou o hmotnosti 150 gramů a spojíte je dohromady. Jakou hmotnost bude mít nová kulička? Ano, bude to 250 gramů.

Pokud sloučíte dvě černé díry o hmotnosti 66 a 85 Sluncí, měli byste dostat černou díru o hmotnosti asi 151 Sluncí. Jenomže ona má jen 142 Sluncí. Kam se podělo těch 9 Sluncí? Rozhodně nejde o zanedbatelné číslo. Jsou to asi 3 miliony Zemí! Proč tomu tak je se dozvíte v odkazu níže.

Ve čtení článku pokračujte zde >>>