Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Děti a covid-19: Nenápadní přenašeči obávaného viru představují obrovské riziko

Školy se v září připravují na opětovné otevření a odborníci zvažují, jak mládež ochránit před virem covid-19. Nasnadě je také otázka přenosu viru z dětí na dospělou populaci. Bezpříznakoví nakažení totiž představují jedno z největších rizik jeho šíření.

Jak je možné, že virus SARS-CoV-2, který je schopen zabít 50letého člověka, zanechá čtyřleté dítě zcela bez následků? To je otázka, na kterou se dlouhé měsíce snaží najít odpověď vědecké týmy po celém světě.

Rachel Graham, epidemiolog z University of North Carolina Chapel Hill, tvrdí, že i při zvýšeném testování, které ukazuje, že pozitivních dětí je mnohem více, než se předpokládalo, mohou odborníci stále pouze teoretizovat, proč jsou mladí pacienti do značné míry ušetřeni komplikovaného průběhu nemoci. „Nevíme ani to, jak snadno mohou infikované děti tento virus šířit, a to jak mezi sebou, tak mezi dospělými,“ řekl. 

Jedna z rozsáhlých studií, která zkoumala téměř 65 000 dětských vzorků v rámci výzkumu vedené Jihoafrickým střediskem pro kontrolu nemocí, minulý týden ukázala, že děti ve věku od 10 do 19 let mohou šířit covid-19 v domácnostech stejně efektivně jako dospělí. A to není dobrá zpráva.

Problém totiž tkví hlavně v tom, že u dětí a mladistvých se nemoc často projevuje bez příznaků. Navíc se ukazuje, že virus se vylučuje stolicí i několik dní po nákaze, takže riziko přenosu u velmi malých dětí, které ještě nedodržují čistotu, je značné.

„Děti se mnohem častěji dotýkají věcí i sami sebe,“ doplňuje Graham. Zároveň ale dodává, že není dostatek údajů, které by prokazovaly, že tento virus je stejně agresivní jako u dospělých.

Do školy nebo za školu

Nejen ve Spojených státech, kde je otázka znovuotevření škol velmi palčivá, aktuálně probíhá rozsáhlá studie, která má za cíl objasnit, jak virulentní je covid-19 v dětské populaci.

Alarmující je totiž nedávné zjištění vědců z Jihokorejského centra pro kontrolu a prevenci nemocí, ze kterého vyplývá, že existuje až pětkrát větší pravděpodobnost, že se člověk infikuje od člena své domácnosti než mimo rodinu. Vědci rovněž varovali, že se Jižní Korea a další země, kde se na podzim otevřou školy, musí připravit na další vlnu koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19.

„Mám takový pocit, že jsme dlouho žili v omylu, že se virus dětem vyhýbá, že se neinfikují stejně jako dospělí,“ komentuje situaci epidemiolog Michael Osterholm.

O bezpečnostních opatřeních z hygienického hlediska se ohnivě diskutuje také u nás. „Ministerstvo školství zůstává v kontaktu s ministerstvem zdravotnictví a epidemiology. Jejich doporučeními se budeme řídit,“ uvedl mluvčí resortu školství Ondřej Macura s tím, že záležet bude na vývoji epidemiologické situace v druhé polovině srpna.

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro zdravotnictví Roman Prymula je zastáncem sjednocení opatření, kterými by se řídili všichni, včetně dětí ve školách. Pro správné fungování by podle něj měla být pravidla co nejjednodušší, aby v nich člověk nemusel hledat výjimky. Na jejich přesné znění si ale budeme muset nejspíš ještě chvíli počkat.