Video placeholde
Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla u soudu, který rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v pražském dopravním podniku, 17. června 2022, Praha.
Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v DPP. (17. června 2022)
Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v DPP. (17. června 2022)
Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodoval o vazbě pro obviněné v kauze korupce v DPP. (17. června 2022)
Petra Hlubučka v poutech vedou k soudu. (17. června 2022)
12
Fotogalerie

Když zloděj křičí: Chyťte zloděje! Komu slouží policejní razie v dopravním podniku?

Kauza kolem bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka žije svým životem. Nelze ji zlehčovat, její indicie jsou závažné a STAN musí konat, přestože start této aféry provázejí pochybnosti. Nelze si ovšem nepovšimnout, kdo se z ní snaží na pražské i celostátní úrovni nejvíce vytěžit.

„Usekli jsme chobotnici pár chapadel, ale hlava zůstává. Hlava jsou ti všichni, kdo desítky let Prahu vysávají,“ uvedl lídr Prahy sobě Jan Čižinský na tiskové konferenci, kde se vymezil vůči všem, a to i těm, kdo v kauze Dozimetr nefigurují.

Čižinského legenda

„Kdekdo prý měl nějaké podezření. Ale jen Adam Scheinherr šel, jak mu ukládá zákon, na policii hned, jak se něco relevantního dozvěděl. A policie to dotáhla. Adam Scheinherr by si zasloužil protikorupční ocenění,“ pochválil Čižinský „svého“ náměstka pro dopravu, jenž ujistil, že „čištění dopravního podniku bude pokračovat“.

Jenže Čižinského legenda o rytířích přijíždějících na bílém koni, jediných schopných vymýtit všudypřítomné zlo, má trhliny. Nic není černobílé, i když lze pochopit, proč to Praha sobě dělá. Blíží se komunální volby, pražská koalice se fakticky rozpadla a začíná ostrý boj o hlasy. Některé souvislosti je však nutné uvést na pravou míru.

Pokud dnes Čižinský hovoří o chobotnici, Praha sobě nesla čtyři roky zodpovědnost za gesci dopravy, tedy za „chobotnici“ instalovanou do Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Hřibovou koalicí. Scheinherr se nyní brání, že před dvěma lety podal trestní oznámení, spolupracoval s policií, a je tak z obliga.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!