Možná i díky své veskrze pozitivní povaze jsem nikdy nevnímal žádné negativní a nepřející projevy okolí. Dnes se v Kostelci nad Orlicí cítím doma.

Možná i díky své veskrze pozitivní povaze jsem nikdy nevnímal žádné negativní a nepřející projevy okolí. Dnes se v Kostelci nad Orlicí cítím doma. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

František Kinský: Na oslovení „pane hrabě“ jsem si chvíli zvykal

Reflex požádal Františka Kinského, potomka kostelecké větve rodu Kinských z Vchynic a Tetova, o osobní zamyšlení, jaké to bylo a je, mít šlechtický původ. Pan Kinský dnes spravuje rodový zámek a majetek, je starostou Kostelce nad Orlicí a průvodcem oblíbené televizní série o české aristokracii Modrá krev.

Šlechtické tituly byly v naší zemi oficiálně zrušeny zákonem platným od roku 1918. Od té doby je třeba nahlížet na členy bývalé společenské skupiny šlechticů jako na normální běžné občany. Pokud bychom je chtěli rozdělovat podle společenského postavení, stali se mnozí z nich úředníky, politiky, a především podnikateli. Coby podnikatelé dnes fungují jako správci rodových majetků.

Jako pamětník mohu podat osobní svědectví až o období padesátých let minulého století. Díky svým rodičům, kteří se nikdy během svého života ani slovem nezmínili, že jejich rodem dané společenské postavení se s nástupem socialistického zřízení poněkud změnilo, tak ani já jsem nikdy neměl pocit, že bych se měl za své jméno stydět či trpět jakýmikoli ústrky, ačkoli jsem si svého původu byl vědom.

Otec byl vězněn, když jsem byl velmi malý chlapec. Matka byla neskutečně silná, a tak jsem v běžném životě a v kontaktu s lidmi jako kluk křivdy nijak nevnímal. Vyrůstal jsem v pražském bytě, vzdělával se, trávil čas a bavil se jako všichni moji vrstevníci v té době.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!