Reflex 16 obálka

Reflex 16 obálka Zdroj: Archív

Co najdete v Reflexu č. 16


KDYŽ BUŘT NENÍ ŠPEKÁČEK

Salámy, párky nebo drůbeží špekáčky – jak je možné, že některé masné výrobky obsahují zoufale malé nebo nulové množství masa? Analýza drzých triků velkovýrobců a prodejních řetězců.

TEXT PETR HOLEC

 

 

JAK JE TOHLE MOŽNÉ

Tři dny změnily ceníky českých mobilních operátorů k nepoznání. Zařadily se k vlně změn šířící se Evropou. Co můžeme čekat dál?

TEXT MIROSLAV CVRČEK

 

 

NEJSME NĚMCI A JE TO DOBŘE

Psychiatr a dlouholetý spolupracovník Reflexu Cyril Höschl hovoří mimo jiné o vlivu počasí na lidskou psychiku, o odcházení Václava Klause a o Češích.

TEXT BOHUMIL PEČINKA

 

 

MUCHA JAKO WARHOL

O sbírce Muchových plakátů Ivana Lendla kolovaly pověsti, které nešetřily superlativy. A opravdu – je světová. Jak se k ní slavný tenista dostal? A proč jsou Muchovy plakáty významnější než jeho malby?

TEXT PETR VOLF

 

 

POLITIČKA PROTI TRPASLÍKŮM

Známý politický analytik se pokouší naznačit, proč se o „železné lady“ říkalo, že ráda dělala z omelet vajíčka.

JEFIM FIŠTEJN

 

 

ODVRÁCENÁ TVÁŘ TEPLIC

Dvacet let je primátor a senátor ODS Jaroslav Kubera synonymem Teplic. Zdá se ale, že jeho éra lemovaná politicky nekorektními hláškami končí. Opozice tvrdí, že Kubera nemá vizi a jeho město už za pár měsíců začne žít na dluh.

TEXT PETR HOLEC

 

 

NERADA SI NAMÁHÁM MOZEK

Francouzská herečka MÉLANIE LAURENTOVÁ se naplno proslavila až filmem Quentina Tarantina Hanebný pancharti. U filmu je však už čtrnáct let. Za tu dobu zjistila, že se z ní stala téměř profesionální odborářka.

TEXT TEREZA SPÁČILOVÁ

 

 

JESTLI SI TENHLE ČLÁNEK NEPŘEČTETE, MY TOHO PSA KLIDNĚ ODBOUCHNEME

Jak ve věku internetu přilákat čtenáře.

TEXT STEVE FISHER

 

 

CAUSA NEIL YOUNG

O spáleništích rocku a popu, krvavých řekách show-businessu a věčné vášni v srdci. Poslední z hippie-partyzánů dávných časů vydal strhující životopis.

TEXT VOJTĚCH LINDAUR

 

 

KDYŽ SE ZEMAN CHCE STÁT MASARYKEM

Na tradici prvorepublikových schůzek, na nichž se setkávali přední intelektuálové s prezidentem Masarykem (vžilo se pro ně pojmenování pátečníci), se pokouší navázat Miloš Zeman a jeho garda (složená převážně z exčlenů Zemanovy vlády).

TEXT DAN HRUBÝ, PETR KOLÁŘ

 

 

STROJ ČASU

V Drážďanech je znovu Matematicko-fyzikální salón v jedné z budov Zwingeru. V této jedinečné sbírce můžete vidět čtyři stovky různých nástrojů/přístrojů/měřidel a astrolábů, s jejichž shromažďováním začali saští kurfiřti už před stovkami let.

TEXT MAREK DOUŠA

 

 

JSEM ALERGICKÝ NA UMOLOUSANÉ POLITIKY

Na pravidelný dotazník Reflexu odpovídá drogový epidemiolog TOMÁŠ ZÁBRANSKÝ.