Reflex 02 obálka

Reflex 02 obálka Zdroj: Archív

Co najdete v Reflexu č. 2?

TÁTA ZADARA VOLANIČE

„Myslím, že můj ultimativní úkol je bavit lidi,“ tvrdí Martin Jaroš, autor nejvýraznější reklamní kampaně loňského roku. Jeho slogan „Pojď mi hop“ má velkou šanci zlidovět.

TEXT JAROSLAV PLESL

 

PREZIDENT PŘICHÁZÍ

Komentátor Reflexu popisuje dosavadní předvolební boj a snaží se předpovědět, jestli příštím prezidentem republiky bude Miloš Zeman, nebo Jan Fischer.

TEXT BOHUMIL PEČINKA

 

NEMOC Z BEZMOCI

Reflex nedávno vyvolal poprask zveřejněním zpovědi mentálně i fyzicky vyčerpané matky autistického dítěte. Proto jsme se rozhodli podrobně podívat na problém, jehož řešením je ústavní péče, byť si to mnozí rodiče autistů stále odmítají připustit.

TEXT JIŘÍ X. DOLEŽAL

 

GENERÁL NA PODPATCÍCH

Když v roce 2005 skončila televizní SuperStar, byl Štěpán Turek populárním vítězem hlasování o generála Hvězdné pěchoty. Jeho hit s názvem Stávka dýdžejů trhal sledovanost především na internetu. Hvězdou show-byznysu se sice Turek nestal, ale život se mu změnil. Dnes je z něj slečna Olívie.

TEXT MARKÉTA LUKÁŠKOVÁ

 

KŘIK ŠAMANA

Tuva je nejchudší a nejpropitější část ruské říše. A Tuvinci mají v Rusku pověst divočáků, kteří, když se napijí, hned sahají po nožích. Navenek ale bývá tato země představována jinak. Jako Tuva – země šamanů …

TEXT A FOTO STANISLAV KRUPAŘ

 

KLADNÝ HRDINA JE PROBLÉM

Štěpán Hulík vytvořil ve svých osmadvaceti letech scénář k filmu o Janu Palachovi. Režíruje jej legenda polského filmu Agnieszka Hollandová. Hulík kromě toho napsal skvělou analýzu normalizace Filmového studia Barrandov, nazvanou Kinematografie zapomnění. Dostal za ni cenu Magnesia Litera.

TEXT HANA BENEŠOVÁ

 

CAUSA GUSTÁV HUSÁK

Desátého ledna 1913, tedy před sto lety, se narodil poslední československý komunistický prezident. Zemřel v roce 1991 jako jedna z nejtragičtějších postav československých dějin 20. století.

TEXT JAROSLAV PLESL

 

OTEC JAKO DISKRIMINOVANÁ MENŠINA

Když se dítěti zblázní máma, je jeho jedinou nadějí otec. Ale ještě to musí pochopit státní úředníci. V případě malého Pavlíka to trvalo tři roky.

TEXT JIŘÍ X. DOLEŽAL

 

HRADNÍ PSYCHO

Pražský hrad se dostal do Guinnessovy knihy rekordů jako největší „souvislý hradní komplex na světě“. Každému prezidentovi je však nebezpečný tím, že se mu z něj může zatočit hlava.

TEXT PETR VOLF

 

JAK JSEM PŘESTAL KOUŘIT

Říká se, že když se chcete odnaučit kouřit, pomáhá, když si začnete psát deník. Je to pravda?

TEXT STEVE FISHER

 

KRÁLOVSTVÍ ŽIDLÍ

Židle je základ všeho. Je královnou veškerého nábytku a kořením architektury. Království židlí se nachází na zámku v Kamenici nad Lipou, kde je depozitář sbírky nábytku pražského Uměleckoprůmyslového muzea. Kolekce je rozložena na ploše více než šest set metrů čtvrtečních; v Česku nenajdete větší sbírku.

TEXT PETR VOLF

 

NA BRNO DOBRÝ

Na pravidelný dotazník Reflexu odpovídá Stanislav Biler, sociolog a komentátor regionálního zpravodajského portálu Žít Brno