Internetový adresář Reflexu č. 46

Google už dobyl svět svým programem, kde si každý může najít, jak vypadá kterékoliv místo na Zemi pohledem shúry. A když už jsme u těch planetárních záležitostí: sezóna letních bouřek je sice pryč, neznamená to však, že se nad Evropou neblýská. Kde přesně? Důležité věci v životě střídají ty naprosto banální. Třeba záhada, kolikrát musíte kousnout do koláče, abyste ho snědli do posledního drobku...


Google už dobyl svět svým programem, kde si každý může najít, jak vypadá kterékoliv místo na Zemi pohledem shúry. A co to zkusit opačně? Totiž zjistit, jak z libovolného místa na Zemi vypadá v daný moment pohled vzhůru? Tedy na hvězdnou oblohu? Stellarium je virtuální planetárium, které dá pohledu na hvězdy novou dimenzi. Jak by v jedenadvacátém století řekl Kant: Nic není úžasnějšího než hvězdné nebe nade mnou mravní zákon ve mně. Vlastně promiňte, Stallarium v mém notebooku.


http://stellarium.sourceforge.net/




A když už jsme u těch planetárních záležitostí: sezóna letních bouřek je sice pryč, neznamená to však, že se nad Evropou neblýská. Kde přesně? To lehce zjistíte. Nebojte, nejde o žádnou politickou ani společenskou metaforu, nýbrž vskutku fascinující internetovou aplikaci. Aneb blesky v přímém přenosu.


http://www.euclid.org/realtime.html




Důležité věci v životě střídají ty naprosto banální. Třeba záhada, kolikrát musíte kousnout do koláče, abyste ho snědli do posledního drobku. Řekněme, že vaše kousance i koláč mají dokonale kruhový tvar. Stačí vám patnáct kousnutí? Vyzkoušejte to!


http://www.microprizes.com/mp32.htm