Rozhovor s Václavem Moravcem

Václav Moravec odpovídal na vaše otázky v živém chatu. Jeho odpovědi si můžete přečíst uvnitř článku.



Bylo neuvěřitlné, jak někteří politici mohou veřejně lhát o tak závažných obviněních. Byl na ně vyvíjen obrovský tlak. Jak to mohou ustát, se základní hrdostí osobní morálky? Nebo to je prostře politika, že se nasadí masky a jede se rugbyˇ? Co přivedlo ČT k tomu, že přestala "střihat" konec "Otázek"? - Nevole diváků?
Díky.

(Tereza Hrubá) 13:16 | 03.05.2005



Odpověď:
ČT se rozhodla ustřihávat konec Otázek proto, že jsem nebyl schopen dodržovat stopážovou kázeň a končit do vteřiny na čas. Nakonec se tento problém vyřešil, že jsme dostali toleranci konce pořadu. Myslím ale, že pokud se někomu v souvislosti s mým koncem opravdu uleví, tak to budou lidé na odbavovacím pracovišti ČT. Nevoli diváků vyvolaly ustříhané konce pořadu.






Připadalo Vám zpravodajství o smrti papeže a volbě nové hlavy církve jako přijatelné a plně vystihující situaci? Například v Mladé frontě Dnes, ale i v České televizi - od zpravodaje Miroslava Karase z Polska?

() 13:13 | 03.05.2005



Odpověď:
Myslím, že někteří kolegové mohli mít při reportování o smrti papeže a volbě nové hlavy římsko-katolické církve větší odstup. Věty "Polsko je na kolenou", které jsem se vysílání slyšel, mně osobně nepřišly šťastné.






Můžete vůbec zvěřejňovat názory na politiku nebo na politiky,když profesionálně moderujete debaty s politiky?Kdybych se Vás například zeptal na to,zda je podle Vás Klaus dobrý prezident,jste schopen mi odpovědět,anebo si z hlediska Vaší práce ponecháte svůj názor zásadně pro sebe,aby nemohlo vzniknout podezření,že třeba budete někomu při rozhovorech nadržovat?

(Jirka) 13:11 | 03.05.2005



Odpověď:
Myslím, že mi jako moderátorovi nepřísluší hodnotit jednotlivé politiky, pokud se nerozhodnu novinařinu opustit. Proto se k politice vyjadřuji pouze obecně. Věřte však, že po devíti letech moderování politických diskusí mám však názor na jednotlivé politiky poměrně vyhranění a mám k nim vztah jako pes k patníku, jak svého času konsatoval moderátor BBC J. Paxman.






Zdravím, zajímalo by mě, jaké náboženství nebo filozofie Vám je osobně nejbližší?

() 13:09 | 03.05.2005



Odpověď:
Patrně křesťanství






Takže jste k "televiznímu Interview BBC" přišel jako slepý k houslím?

(Jan Potůček) 12:39 | 03.05.2005



Odpověď:
Je to dohoda dvou institucí. Více to nebudu komentovat.






Pane Moravče, jste sparťan?

(Jaroslav Konenčný) 12:38 | 03.05.2005



Odpověď:
Ne, jsem letohraďan:-)






Dobré poledne. Má otázka zní: Chodíte k volbám? V případě, že ano, jak vybíráte -
(samozřejmě, neptám se, koho), když dotyčné kandidáty znáte jaksi "zblízka"?
Podle Vašich předchozích odpovědí se domnívám, že iluzemi o kvalitách místních
politiků netrpíte... Volíte tedy systémem "harm reduction"?

(Pedro) 12:37 | 03.05.2005



Odpověď:
K parlamentním volbám nechodím, protože bych si jako novinář musel začít vybírat. Ke komunálním volbám chodím.






Václave jste fajn chlapík když se uvolníte(viz.Noc s andělem) a proto mě moc a moc mrzí že odchází jediný schopný politický moderátor z českých TV.Nezlob te se ale Váš kolega Němec Vás nenahradí.
Jinak Vám přeju vše dobré a krásný máj.
Zita Brno

(zita,brno) 12:02 | 03.05.2005



Odpověď:
Zito, děkuji za krásná slova a přeji Vám vše dobré...






Dobrý den,
Prosím o odpovědi na dvě otázky:
1. Mohl byste prosím upřesnit své účinkování v „kauze Kořistka“? Mám na mysli pořad, v němž jste z hlediska diváka velmi familiérně oslovoval Topolánkova asistenta Dalíka „Marku“ a pokládal mu velmi jemné nahrávající otázky, zatímco poslanec Kořistka byl podroben nemilosrdnému útočnému výslechu se zjevnými projevy nedůvěry z Vaší strany. Takto na mě alespoň tehdy Vaše vystoupení působilo… Vnímáte to také jako své selhání?
2. Jak Vám bylo ve chvíli, kdy Vám p. Tlustý mával před očima oněmi „smlouvami“? Jak jeho chování vnímáte dnes? Důvěřujete mu?
Předem moc děkuji za odpovědi.

(Miroslav Šipula) 12:01 | 03.05.2005



Odpověď:
1. V kauze Kořistka jsem žádnou aktivní roli nehrál. Oslovování Marka Dalíka křestním jménem bylo chybou, ale nevěděl jsem, jak jej titulovat, když nedisponoval žádnou funkcí (narozdíl od poslance Kořistky, kterému jsem říkal pana poslanče). Měl jsem říkat pane Dalíku. Ano, udělal jsem chybu.
2. Myslím, že vystoupení pane předsedy Tlustého a vztetí si moderátora jako rukojmího nebylo fér. Věřím, že si divák z taškařice pana předsedy udělal názor. Mrzí mě však, že jsem nebyl při této části Otázek ještě duchapřítomnější.






Kdo přišel s nápadem přenášet rozhlasové Interview BBC v televizní podobě?

(Jan Potůček) 11:57 | 03.05.2005



Odpověď:
Dohodlo se na tom vedení obou instituci - vedení české redakce BBC a vedení zpravodajství Česke televize. Já jsem pouze placený moderátor.




Který politik na vás zapůsobil nejpozitivněji? Čím?

(Petr) 11:55 | 03.05.2005



Odpověď:
Dovolte, abych Vaši otázku ponechal bez odpovědi. Musel bych totiž dlouze přemýšlet.






Jak byste chtel,aby vypadal Vas zivot (profesni) za 10 let?

(Monika) 11:54 | 03.05.2005



Odpověď:
Protože už patnáct let pracuji jako novinář, nedovedu si představit, že bych dělal něco jiného. V každém případě bych si přál, abych za 10 let vedl profesně klidnější život, než ten, jaký jsem vedl v uplynulých patnácti letech.






Dobrý den pane Moravče,
když skončí pořad a vypnou se kamery, dozvíte se něco rozumného od politiků?

(Pavel Němec Koválovice) 11:52 | 03.05.2005



Odpověď:
Na nic rozumného si nyní nemohu vzpomenout:-)






Pane Moravče (snad to píšu správně česky), zaregistrovala jsem, že odcházíte z
pořadu Otázky, ale zřejmě mi nějak uniklo, z jakého důvodu. Odcházíte sám,
protože máte jiné nabídky nebo z jiného důvodu?
Děkuji.

(Stáňa) 11:51 | 03.05.2005



Odpověď:
Odcházím sám a dobrovolně. Rozhodl jsem se po patnácti měsících věnovat čas práci na sobě - studiu, dokončení disertace atd. Po patnácti měsících jsem zjistil, že mi diskusní pořad víc ubírá než mi dává. Přispělo k tomu především to, co se dělo okolo. Komplikované dojednávání hostů, iracionalita politiků atd.






Dobrý den, co Vás v životě nejvíc baví a dělá Vám největší radost? Děkuji.

(Markéta) 11:48 | 03.05.2005



Odpověď:
Nejvíc mě baví jezdit si na kole a pozorovat svět kolem mě. Radost mi také dělá to, když diskutuji se studenty na naší fakultě. Nutí mě přemýšlet a hodně mi tím pomáhají...




Z mnoho televizních stanic dostáváme otázky typu: Komu z nich věříte více?
Kdyby proti sobě seděli p. Topolánek a p. Gross, komu z nich byste věřil více?

(pan Josef Dobromilice) 11:46 | 03.05.2005



Odpověď:
Z České televize byste jako diváci takovou otázku nedostali. Zmíněné telefonní legrácky (chcete-li ankety, na kterých vydělávají firmy, které je provozují) u diskusních pořadů komerčních televizí jsou úsměvné. Základní pravidlo žurnalistiky ve vztahu k politikům říká: Nikomu nevěř! Proto bych odpověď na takovou otázku odmítl.





...Právě, myslím, že tady má vztah ke krajině hlubokou tradici. Přijde mi, že by ji veřejnoprávní média mohla rozdmýchávat a znovu budit. Jako pozdrav všem příznivcům
dobrých diskusí dovolte "echo", že v Dendrologické zahradě v Průhonicích je v plném květu úžasná výstava tulipánů a sad okrasných jabloní! Přeji mnoho zdaru.

(Tereza Hrubá) 11:43 | 03.05.2005



Odpověď:
Díky za názor a za námět na výlet. Také Vám přeji mnoho zdaru.






Dobrý den, jak strávíte svoji po dlouhé době první neděli bez politiků?
Příjemný den.

(Pája a Pája) 11:42 | 03.05.2005



Odpověď:
Po patnácti měsích nasednu v Letohradě, kde bydlí rodiče, na kolo a udělám si celodenní výlet po Orlických horách. Už se tak těším na víkend 22.- 23. května. Doufám, že nebude pršet.






Dobrý den, nejdříve Vám chci složit poklonu za Vaší trpělivost při rozhovorech s politiky. Napadlo Vás, že by jste se v médiích věnoval i jiným oborům? přinášelo by Vám uspokojení například komentování sportovního klání? Vím že to je mimo mísu, ale skutčně Vás politické dění a jeho sledování uspokojuje profesně? Možná věy nejsou příliš srozumitelné, píši napůl po paměti - stránka se mi ponekud spatne zobrazuje...

(jiri) 11:40 | 03.05.2005



Odpověď:
Děkuji z celého srdce za Vaši poklonu, které si vážím. Sportovní klání bych rozhodně komentovat nechtěl, protože sportu nerozumím. Vždy jsem chtěl být lékař nebo učitel. Škoda, že mi na gymnáziu nešla chemie... Medicína - to by byl obor, kterému bych se rád věnoval, pokud bych mohl začít znovu.






Kterým českým médiím důvěřujete, za které byste, co se objektivnosti týče, nestrčil ruku do ohně?

(Ingrid) 11:37 | 03.05.2005



Odpověď:
Tak jako se snažím být kritický k politikům, jsem kritický i k médiím - včetně BBC, kde pracuji. Myslím, že odpovědí na Vaši otázku je to, pro koho jsem ochoten pracovat. Nejvíc si asi vážím BBC, protože mi přijde nejméně předpojatá. Jinak jsem čtenářem všech deníků, tiskové agentury ČTK a z povinnosti sleduji zpravodajství a publicistiku na všech třech českých televizních kanálech.




Dobrý den. Pan Štěpánek napasl do Neviditelného psu, že jste se zachoval jako
"primadona" aˇVáš odchod z ČT přirovnal ke "gestu" zbytečnému, snad nežádoucímu. P
Ano, kvalitní diskusní pořad bude možná opět chybět. Nicméně, chci říci, že
tohoto činu si vážím, děkuji za něj. V naší politice chybí osobnosti, které své morální chování nejen hovoří, ale také činí.
Osobně mi chybí v našem českém mediálním světě zprávy ze světa přírody a krajiny.
Jako v politice to vypadá v našem krajinném plánování. Děkjí se věci nevídané v
pozitivní i v negativním slova smyslu - a ty především je třeba přivést na
pranýř. Myslíte, že je takový můj názor na místě? Děkuji.

(Tereza Hrubá) 11:34 | 03.05.2005



Odpověď:
Kdo je to pan Štěpánek? Na svůj názor má však právo. Pokud něco takového napsal, pak pozorně neposlouchal mé argumenty. Jinak si myslím, že Váš názor je na místě. Ale co chcete v zemi, která je 15 let od pádu totalitního režimu?






Máte,pane Moravče,mezi politiky nějaké oblíbence?Nebo si myslíte,že jsou všichni úplně stejní?A myslíte si,že jsou všichni zcela odtrženi od reality nebo jsou i tací,se kterými se dá úplně normálně hovořit(tím myslím jestli ze sebe sypou i v běžném neformálním rozhovoru stále samé nicneříkající fráze,jaké používají při vystupováních v médiích)?Děkuji.

(Jirka) 11:30 | 03.05.2005



Odpověď:
Věřte mi to nebo ne, ale žádné oblíbence v politice nemám. Snažím se k politikům přistupovat jen a pouze profesionálně - jako novinář. Nemyslím si, že jsou úplně odtržení od reality, myslím si však, že poměrně často zapomínají na to, proč je lidé do jejich funkcí zvolili. To je to, co mi českých politicích vadí především - a jde to napříč politickými stranami. V osobním kontaktu se většina z nich chová daleko normálněji než před kamerou..






Ta otázka je trošku praštěná, tak se omlouvám. Jak to, že jste měl někdy v Otázkách rty ve stejné barvě jako košili? To byly maskérky tak důkladné a používaly rtěnku?

(Daniela) 11:26 | 03.05.2005



Odpověď:
Nemáte se zač omlouvat. Rtěnku maskérky nikdy na mé rty nepoužívaly, tak asi vizážistky ladily košile podle barvy mých rtů:-) Teď jste mě dostala.






Dobrý den. Rád bych znal Váš názor na formát pořadu Otázky. Má třeba tato forma diskuse s politiky, kteří jsou obvykle navzájem konfrontováni, nějakou výpovědní hodnotu? Máte pocit, že většina politiků dokáže přinést nějaké podstatné a jasné informace?

(Ondřej Kolář) 11:24 | 03.05.2005



Odpověď:
Myslím, že formát Otázek byl v českém televizním prostředí průkopnický. Ukázal, že by do pořadu neměli chodit jen a pouze politici. Chtěl jsem diskusní pořad otevřít (a také jsem jej otevíral) i jiným oblastem života společnosti. Například sportu, to když se v Otázkách utkali kandidáti na předsedu ČOV Milan Jirásek a Jan Železný. Dalším příkladem mohou být telemosty například s velvyslancem ČR v Thajsku s Jiřím Šitlerem při katastrofě v Asii, s iráckým ministrem kultury Mufídem Jazairim při iráckých volbách atd. Myslím, že není možné politiky z diskusních pořadů vyhnat,jak teď v souvislosti s mým odchodem píší někteří kolegové novináři. Z jejich článků je patrné, že nevědí, o čem píší...






Přeji Vám krásný den, pane Moravče, chtěla bych se zeptat, jestli byste přijal
nabídku komerční televize.

(Pavlína) 11:18 | 03.05.2005



Odpověď:
Pavlíno, také Vám přeji krásný den. Věřte, že jsem neopustil Otázky, abych přijímal nabídky komerčních televizí. Myslím, že by mě navíc nikdo z komerčních televizí stejně nechtěl zaměstnat.




Změní se nějak Interview BBC, když se vysílá na ČT 24?

(Daniela) 11:16 | 03.05.2005



Odpověď:
Osobně bych si přál, aby se neměnilo, ale je to obtížné. Umístění kamery do BBC již změnilo posazení mě jako moderátora a hostů. Do jisté míry narušilo i intimitu pořadu a větší otevřenost hostů...






Jak dlouho uz pusobite na BBC, premyslite nekdy o kariere v zahranici?

(Monika) 11:14 | 03.05.2005



Odpověď:
V BBC působím už pět let.Mrzí mě, že nejsem o deset let mladší. Určitě bych se jako student vydal studovat do ciziny a možná bych se tam rozhodl i pracovně zůstat. I když prosadit se v médiích (například v USA či Velké Británii), když nejste rodilý mluvčí, je to nejtěžší...






Přeji hezký den.Nezdá se vám,že jste byl na politiky občas příliš měkký a nechal je zbytečně dlouho se vykecávat?Například takového Grosse?Jako komentátora si Vás vážím,ale přijde mi,že jste se nechal až příliš často zatlačit ke zdi a nechal politiky žvanit si,co chtěli.Když jste se do nich občas "obul",a překřikoval je,ať se ztiší,byl jste docela hodně vtipnej.Možná jste je mohl okřikovat už od začátku a častěji,pak by si možná tolik nedovolili.Děkuji

(Jirka) 11:11 | 03.05.2005



Odpověď:
Jirko, díky moc za Vaše názory. Snažil jsem se na politiky nebýt "měkký", jak píšete. Bral jsem však v potaz i to, jak vnímají moderátora diskusních pořadů diváci. Divil byste se, co diváků mi v dopisech a mailech vyčítalo, jak jsem tvrdý. Například na Stanislava Grosse a politiky ČSSD. Pokud bych však v pořadu dál pokračoval, rozhodně bych přitvrdil. Začínal jsem si dokonce pohrávat s myšlenkou, že bych při nezvladatelném chování politiků ze studia někoho vyhodil.






Pane Moravče, mám pro Vás dvě otázky.
1. Co je podle Vás POLITIKA.
2. Už jste dostal nějakou nabídku od konkurenčních TV?
Děkuji J.

(pan Jiří z Prostějova) 11:07 | 03.05.2005



Odpověď:
1. Slovo politika vnímám v nejobecnějším slova smyslu jako správu věcí veřejných. Velmi mě mrzí, že si většina českých politiků neuvědomuje, že právě to by především měla být politika. Vždyť si je platíme z daní, aby se nám starali o věci veřejné.
2. Nabídky od komerčních televizí jsem dostal, ale před vznikem Otázek. Rád jsem dal přednost České televizi.






Chtel bych se zeptat, proc jste do sveho poradu nezval politiky z EU mimo CR (mimo Prahu)?
Zivot lidi v CR preci jiz davno neni ovlivnovan jen z Prahy...

(Michal Skop) 11:04 | 03.05.2005



Odpověď:
Pokoušel jsem se "nepražské" politiky do pořadu zvát, ale jejich dojednávání a produkce takového pořadu byla tak časově náročná, že se to ne zcela vždy dařilo. Například mě mrzí, že se nepodařilo do washingtonského studia dostat bývalou ministryni zahraničí USA M. Algrightovou. Vaše otázka je na místě a jsem si vědom, že v tom mají Otázky limity, ale bylo to dáno téměř nulovým produkčním zázemím pořadu.




Vsimla jsem si nekolikrat, ze Gross drzel behem vaseho poradu dost neprirozenou pozici. Levou ruku mel neustale v bok (aby to vypadalo, ze ovlada situaci?) a tou pravou, ve ktere s oblibou drzi napadne pero (nejlepe v barve kravaty), dela pomale a radoby klidne pohyby (rozvazneho, moudreho muze??) nahoru a dolu. Prijde mi, ze ho nejaci imagemakeri ci medialni poradci nabiflovali a on podle toho -bohuzel dost okate- "jede". Mate taky ten pocit? A ktery politik vam naopak prijde nejprirozenejsi?

(franceska) 11:01 | 03.05.2005



Odpověď:
Myslím, že Stanislav Gross byl při svých posledních vystoupeních v Otázkách poměrně hodně nervózní, možná i proto, že "proti němu seděl gestapák a vyšetřovatel", jak mě častovali ve svých dopisech televizní diváci. Abych Vám pravdu řekl a odpověděl tak na otázku: Mám pocit, že přirozený politik před televizní kamerou v ČR neexistuje. Jakmile vstoupí politici do studia nasadí "nazkoušenou televizní šarži".






mate o sobe predstavu, ze jste managersky typ ?

(igor) 10:57 | 03.05.2005



Odpověď:
Nerad se hodnotím, ale za managersky typ se nepovazuji. Mate snad pro mě nějakou práci?:-)






Dobrý den,
připadá mi, že od té doby, co pan Moravec ohlásil odchod z Otázek, že už je moc nebere vážně. Je to jen dojem, nebo si z toho už dělá legraci? Například tuhle neděli, když tahal z hostů humorné historky. Ale i tak to bylo fajn a ráda se na Otázky dívám. Škoda, že končí. Aspoň zbývá Interview BBC. Fandím mu.

(Daniela) 10:54 | 03.05.2005



Odpověď:
Danielo, věřte, že tak zásadní rozhodnutí jako opustit televizní pořad Vás ještě více osvobodí. Snažil jsem si (v absurdních situacích a při neomaleném chování hostů) dělat z politiků legraci a brát jejich chování s nadhledem. Tato neděle však opravdu byla neuvěřitelná, pokud jste střet Jiřího Paroubka a Vlastimila Tlustého viděla, tak z toho si opravdu nešlo nedělat legraci. Díky za Vaši přízeň a věřím, že zůstanete posluchačkou Interview BBC.






Jsem váš fanda, jste pro mne nejlepší novinář respektivně moderátor.
Budete stále vysílat na BBC? Nemáte pocit, že vysílání na ČT byla ztráta času? Jaká televize nebo pořad by vás přesvědčil být viděn na tel. obrazovce. Díky za odpověď a přeji Vám vše nej.....

(Jirka - Mostecko) 10:49 | 03.05.2005



Odpověď:
Jiří, děkuji Vám za milá slova. Na BBC zůstávám a z novinařiny neodcházím. Má práce v ČT rozhodně nebyla ztrátou času. Naopak, byla to zatím největší lekce v mém životě - ať už v profesionálním i v osobním. Věřte, že nyní rozhodně nemám touhu být vidět na obrazovce v nějakém jiném pořadu...