Rozhovor s Ondřejem Neffem

Významná osobnost české sci-fi , novinář a producent internetových stránek Neviditelný pes Ondřej Neff si už počtvrté z udílení Výročních internetových cen Zavináč odnesl cenu pro osobnost českého Internetu.


Foto




Zajímá nás ovšem také, komu byste si přáli položit otázku vy sami. Pokud nám pošlete svůj nápad, budeme se snažit umožnit vám, abyste se na stránkách Reflexu s dotyčným setkali. Své případné návrhy můžete posílat na tuto adresu.





Petra Stará >  Tak trochu si myslím, že jste se do povědomí s tímto virtuálním prostorem dostal především kvůli sci-fi, protože spoustu internetových nadšenců právě sci-fi zajímá a ovlivňuje. Jaká by podle vás měla být charakteristika osobnosti českého internetu?




Na to se zeptejte pořadatelů, já si to nevymyslel a neovlivňuju to. Vedu sám dva internetové deníky s celkovou návštěvností 100 tisíc unikátních IP adres měsíčně. Neviditelného psa dělám sedm let, nikdy jsem ho nikomu neprodal, návštěvnost stoupá. To mě zajímá. Ať to někdo zkusí. Ostatní jsou bagately.





Brouček >  Podlě mě je internet v podstatě přeceňován. Slouží především novinářům a studentům k vyhledávání informací, ale to je pořád velmi ohraničená komunita. Obě tyto skupiny lidí ho navíc zneužívají k recyklaci informací, což je na úkor kvality konečných výstupů. Jaký máte názor vy?



Myslím si, že internet je důležitý komunikační prostor s mnoha funkcemi. To, o čem se zmiňujete, je jenom část jeho funkce. Internet je. Co si kdo o něm myslí není podstatné, to jsou hlouposti.





mad >  Zajímá mě jedno: na jakou energii fungujete? Připadá mi totiž nemožné, aby jeden normálně fungující člověk zvládl tolik čiností a neshořel zevnitř!




Nedělám nic jiného, než pracuji.





Aleš Prokop >  Pane Neffe, nevadí vám, že jste označován v příspěvcích pro TV nova jako počítačový expert? (Myslím, že této úrovně zdaleka nedosahujete.) Uznávám ale vaše kvality v oblasti digitální fotografie a sci-fi.



To je samozřejmě hloupost. TV se na mě obrací asi proto, že – snad – dovedu některé věci vysvětlit lidem líp, než skuteční experti. Ale asi máte opravdu, v závistivém a nenávistném prostředí české uprděnosti to dělá zlou krev. Dovedu to pochopit.





Kolek >  Dobrý den, chtěl bych vědět, jaký byl váš první kontakt se sci-fi. Která díla vás ovlivnila?




Dobrý den. Bylo to v dětství – a dodnes si myslím, že není možné chápat sci-fi, pokud se k ní někdo dostane, dejme tomu, po 12. roku života. Moji první autoři: Verne, Wells, Troska, Lem, Babula, Běhounek, Nesvadba. A pak hodně, hodně dalších.





Horvath >  Aky je Vas nazor na tzv.kybernpunkovu literaturu?




Skvělá! Přeložil jsme Gibsonova Neuromancera, hodně mi ta práce dala.





Iva >  Jak se vám líbila nová verze Solaris? Máte tenhle příběh rád?




Vizuálně krásná, ale jinak – myslím si, že jde o hrubé zkreslení literární předlohy. Bylo mi líto, že s takovým potenciálem techniky a řemeslné dovednosti se podařilo vytvořit tak plochý příběh z Lemova Solarisu.





Brouček >  Považujete internetová média za důvěryhodný zdroj informací?



Jak která, museli bychom být konkrétní. Získávání info, to je velmi náročná práce, velmi profesionální a finančně náročná, proto skutečně důvěryhodné mohou být jen deriváty reálných médií, agentur, rádií, TV, novin. To ostatní, to jsou názorové prostory a nemá smysl od nich čekat „důvěryhodnost“. Ale od webu BBC – proč ne?






Kalina >  Myslíte si, že nás čeká nějaký zásadní boom v propojení internetu a televize?



Určitě, jakmile v plném rozsahu nastoupí širokopásmové připojení. Splyne – technicky – TV a internet.





Ilgot >  V současné době se vyrábějí filmy podle komiksů jako na běžícím pásu, myslíte si, že je košer převádět komiks na filmové plátno tak, jak to dělají americké produkce?




Myslím, že je schůdnější udělat comics z filmu než naopak.





Karla >  Dobrý den, Zvířetník na webu je fajn. Proč ho tam máte, jenom kvůli názvu Neviditelný pes? Máte vy vůbec psa?




To se ptáte vážně?






Kamil >  Máte něco proti vypalování cédéček?




To je jako kdybych měl něco proti tomu, že voda teče nebo že vítr fouká. Technologie způsobila groteskní bohatství hudebních interpretů, dnes jim technologický pokrok bohatství ujídá. Kdyby hudební CD stálo 50 Kč a byl k němu pěkný buklet atd., kdo by vypaloval hudební CD? Jakmile ale hudební CD stojí 500 Kč a film na DVD 1000 Kč a víc, pak si chlapci koledujou o technologické převálcování. To jsou přece nesmyslné ceny. Neopodstatněné. Kartelově dohodnuté. Kdyby státy skutečně fungovaly, museli by ti padouši jít do basy za podvod. Za bolševika jsme si xeroxovali zakázané knihy. Kdo by dnes xeroxoval knihu? Jen cvok.






Vít Horák >  Prozdradíte link na vaši nejoblíbenější stránku? Hlavně nepište Neviditelný pes apod. Děkuji.



http://viditelnymacek.cz. Pan Macek je velmi chytrý a vtipný pán, moc rád ho čtu.






Lupen >  Pane Neffe, mrzí mě, že neděláte svou práci, myslím tím svou profesi, opravdově, ale častěji se snažíte vstupovat do politiky - škodí Vám to! Vraťte se zpět ke svému dílu. Proč máte taková nutkání komentovat politiku?
Děkuji za odpověď a přeji hodně invence.




Do politiky nevstupuju. Proč ale politiku komentuju? Protože mě zajímá. Vždycky jsem se snažil dělat to, co mě těšilo a zajímalo. Mezi politikou a sci-fi není tak velký rozdíl.




Blablo >  Nepřipadají Vám Výroční internetové ceny Zavináč a hodnost "osobnost českého internetu" jako trochu příliš velký a zbytečný cirkus? Díky za upřímnou odpověď.




Vážím si toho, že jsem dostal v anketě tolik hlasů od čtenářů Reflexu. S velkou pokorou jim děkuju. Chápu, že v hnusném závistivém českém prostředí to budí nelibost. Lidi jsou schopni závidět i pleš, nakonec i to, že někdo umřel.




Amélie >  Je něco, co vás na internetu vyloženě štve? Pokud odhlédnete od pomalého připojení (které ale stejně určitě nemáte). Hezký den.




Mám 64kové připojení, to je dnes nic moc. Štve mě hulvátství a debilita mnohých (bohužel se mi zdá, že většiny) příspěvků do komentářů a fór. Znechucuje mě, že jsem s tím spojen – na Neviditelném psu. Chtěl jsem dokonce pod vlivem znechucení komentáře zrušit, ukázalo se však, že čeští lidé jsou podivuhodně velkorysí vůči urážkám někoho jiného, než jsou sami. Takže jsem tam ten humus vrátil. Míra mého pohrdání se ale tím nezmenšila, naopak. Zvlášť k některým lidem.






Samuel Hirsch >  Máte pocit, že se vůbec někdy podaří vnést řád a právo do prostředí internetu? Nebo sdílíte názor, že tato oblast nikdy nebude zcela podléhat zákonům a bude vždy tak trochu rejdištěm programových pirátů a vášnivých amatérských pyromanů?



Právo a násilí jdou ruku v ruce. Musíme zvážit, co je cennější – svoboda, nebo pořádek? Třebaže mě štvou výstřelky a projevy duševního chcípáctví, pořád si myslím, že nějaká „tvrdá ruka“ by způsobila víc škody než užitku. Pochopitelně mě štve hackerství ve všech podobách (prosím, nepoučujte mě nikdo o tom, co to je, už jsem se nazvracel dost) a spam, podporované Microsoftem. Co s tím dělat? Stejně jako v tramvaji koukám, vedle koho si stoupám, taky si hlídám, jaký mail otevřu. Právo a pořádek by ale měl nastat v doménách, v kradení a spekulování v této oblasti, to je skutečně hnusná věc.