Rozhovor s Davidem Kollerem

Ve druhé polovině listopadu přijde do prodeje nově vycházející 2CD skupiny Lucie s názvem LUCIE V OPEŘE, vydané na nově vzniklém labelu East Brother. Kapelu Lucii můžete živě slyšet 18. listopadu na charitativním koncertu S komunisty se nemluví, pro Karlín se hraje.


Foto



Zajímá nás ovšem také, komu byste si přáli položit otázku vy sami. Pokud nám pošlete svůj nápad, budeme se snažit umožnit vám, abyste se na stránkách Reflexu s dotyčným setkali. Své případné návrhy můžete posílat na tuto adresu.








Vojta > Zpíváte většinou o lásce a vztazích, kde na toto téma ještě pořád berete inspiraci - viz geniální píseň Srdce.




Dík. Já nevím … Přece vztahy mezi lidmi jsou všude kolem. Akustická kytara s hlasem v New Yorku …, tam si člověk opravdu vzpomene na své blízké, myslím, že Robert tu atmosféru potvrdil. Mimochodem první řádku vymyslel Marek Eben, když šel kolem studia, kde jsme natáčeli. Bylo to stejné studio, ve kterém točili i Ebeni.





Monika > Ahoj Davide! Zajímalo by mě, jestli už máte nějaké bližší představy o jarním turné, nebo kdy začnete podrobnosti o něm zveřejňovat? Budou se všechny koncerty odehrávat v halách, nebo se můžeme těšit i na nějaký ten Open Air? Díky za odpověď!



Ahoj, nevím nic víc, než že by se mělo hrát v květnu.





Vojta > Lenka Dusilová se k tomu sice nemá, ale co Vy, nezvažuje někdy oprášit Pusu, alespoň na pár koncertů Praha, Brno atd.?



Pusa se definitivně rozpadla, ale s Lenkou se rád vídám.





Lucka > Zajímalo by mě, jestli se Tomáš Vartecký stane stálým členem Lucie a pokud ano, jestli bude taky přispívat do skupiny Lucie svými skvělými texty a hudbou ...



Varťák s námi hraje. Desku s Lucií plánujeme, ale teď dělám svou desku, také s Tomášem, který přispívá.






Martin Novotný > Po "medvídkovi" a boji za svobodu projevu v muzice jste se odmlčeli a při boji proti malému než většímu množství také už mlčíte! Neupadli jste do komerce a konzumu? Díky za odpověď.



Přijď 18. listopadu do Karlína.





Jiří Pavelka > Davide, jak se vede v Čechách? Stýská se kapele po Americe? Nám tady po Lucii docela jo ... Jirka alias "Michelin" CHICAGO



Jde to. To je sranda, spím doma v tričku, co jste na první akci Lucie v Americe dělali. Přijeďte nám pomoct s těma koumoušema.





Kateřina > Davide, v souvislosti s Vaším plánovaným učinkováním na charitativním koncertu "S komunisty se nemluví, ale pro Karlín se hraje"... Co si myslíte o návštěvnících koncertu skupiny Elán, jejíž členové se hlasitě hlásí k odkazu bolševika. Byl jste na Strahově? A proč? Díky za odpověď.



Těžko říct ... Asi to byla hudba jejich mládí. Tady máme taky takové malé Mečiary a taky jsou borci, co je opěvují. Myslíš zřejmě Letnou, že? Tam jsem nebyl, neposlouchám Elán.





Petra > Budete mít na jarním turné nějakou předkapelu a kam všude zavítáte?



Nebudeme. Kde všude vystoupíme to dnes ještě nevím.





Johana > Slyšela jsem o tvé plánované sólovce! Doufám, že v příštím roce můžu očekávat i koncert Kollerbandu?



Taky se těším. Dík.





Jana > Chtěla bych se zeptat, proč už na koncertech nehrajete starší písničky? Viz třeba moji nejoblíbenější Majolenku, nebo Zastavit stát raz dva?



Občas to hrajeme.





Jarda > Máte za sebou "povinných" pět desek dle smlouvy s Vašim bývalým vydavatelem. Dle mého názoru byly Vaše poslední desky šité příliš rychlou jehlou na úkor kvality a pochopitelně s vidinou splnit plán. Máš stejný názor? Jaký má smysl vydávat 2CD LUCIE V OPEŔE? Díky za odpověď a přeji hodně štěstí.



Járo, nikdy jsem žádnou 5ti… smlouvu nepodepisoval a koncert v Opeře se nám líbil. Protože neprodáváme brambory, ale koncertujeme, cvičíme na nástroje, připravujeme se do studia, natáčíme v něm, tak občas vydáváme desky.





Igor > Natočili jste pár písní v anglickém jazyce, hodláte v tom pokračovat a prorazit tak za hranice?



Hodláme. Hudební branže je o kontaktech s lidmi. Nevím, jestli slovo prorážet je to pravé, spíš bych řekl, že budeme spolupracovat …





Paganini > Jak moc Vám bylo blízké vystoupení v Opeře? Myslím třeba atmosférou apod.?



Na spolupráci s velkým tělesem je zvláštní to, že se stáváš kolečkem stroje v orchestru. Bylo nás tam sedmapadesát. Jsem ale zvyklý ze sboru Bambini di Praga.





Petruše > Jsou podle Vás v republice kapely, které by Vám mohly konkurovat? Třeba někde zalezlé v regionech a v téhle době neschopné se prosadit, byť jejich hudba je velmi kvalitní?



Myslím, že jsou dobré kapely a muzika obecně, akorát že naprostá většina rádií nehraje nic nového, nic experimentálního.






Nýmand > Jaký význam má pro Vás projekt Koller band?



Uslyšíte.





Pythagoras > Kde se vzal nápad na uspořádání koncertu S komunisty se nemluví, ale pro Karlín se hraje? Kdo všechno za touhle akcí stojí?



Líbila se mi petice S komunisty se nemluví a řekli jsme si, že by to tím nemělo skončit – Petr Placák, Vladimír Michálek, David Černý a další.





Karen > Je něco, na co ve svém životě stále ještě čekáte? Děkuji za odpověď.



Těší mě, že jsou okolo mě lidi, kteří se mají rádi a věřím, že to tak bude i v budoucnu. Taky se těším na dobré koncerty. Čau. David.