Rozhovor se zpěvákem Kryštofem Michalem a Support Lesbiens

Kapela Support Lesbiens, která byla tento rok oceněná Akademií populární hudby jako „skupina roku“, začíná 1. října v Hradci Králové své celorepublikové turné. Šňůra, která vyvrcholí o sedmnáct dní později v Praze, bude hlavně shrnutím dvou posledních alb Regeneration a Tune da Radio.


Foto



Zajímá nás ovšem také, komu byste si přáli položit otázku vy sami. Pokud nám pošlete svůj nápad, budeme se snažit umožnit vám, abyste se na stránkách Reflexu s dotyčným setkali. Své případné návrhy můžete posílat na tuto adresu.









Za Support Lesbiens odpovídali zpěvák Kryštof Michal a kytarista Jaromír Helešic.



Chrissi > 
Vaše muzika je opravdu super. Co vám dělá v hudbě největší radost?




Kryštof Michal: Hudba je radost. My máme pouze to štěstí, že jsme pobrali dostatečné hudební vzdělání, abychom se hudbou mohli vůbec zabývat.

Jaromír Helešic: Asi to, že ji pořád dělám s nadšením.





Kolumbuska > 
Budou na turné nějaké specialitky?




Kryštof Michal: Programově asi příliš ne. Turné je pro nás především shrnutí práce na dvou posledních albech Regeneration a Tune Da Radio. O to víc jsme se zabývali celkovým pojetím scény a hudební show jsme malinko vyšperkovali..

Jaromír Helešic: Scéna, krásná projekce a naše hudba..





Petr > 
Proč jste si vybrali jako svou předkapelu na turné skupinu 100 stupňů?




Kryštof Michal: Yarda seděl v porotě soutěže, kterou tato kapela nedávno vyhrála. Upozornil nás na ně, oni nebyli proti. Dohoda s firmou, u které vydávají, nebyla problematická, neboť jsou také u Sony Music..

Jaromír Helešic: Je to mladá kapela plná energie a tímto způsobem je může vidět dost lidí.





Bára Šikýřová >&nbsp
Přeju vám hodně úspěchů na koncertech, vaše hudba je čím dál tím víc líbivější, takže na vás určitě přijde hodně lidí než chodilo dřív. Záleží vám na tom? Kdo se nejvíc podílí na vzniku písniček? Čí práce nejvíc ovlivňuje konečný zvuk? Které album je vám nejbližší?




Foto
Kryštof Michal: Záleží nám na všech fanoušcích a přijde-li jich víc budeme samozřejmě rádi. Autoři jsme na poslední desce především Yarda, Hyneq a já. Honza Daliba tam má taky jeden kousek. A texty píšu já. Finální zvuk posledních dvou alb ovlivnil především Yarda, který je produkoval. A nejbližší album bývá většinou to poslední. Já mám spíš oblíbené jednotlivé písně.





Jiří Břeh > 
Máte v kapele rádi skupinu Yes? Ptám se proto, že refrén jedné z písní Support Lesbiens mně připomněl Owner of The Lonely Heart od Yes.




Kryštof Michal: Já osobně znám jméno, avšak kapelu jsem nikdy zásadněji neslyšel. Podobnost čistě náhodná.

Jaromír Helešic: Já skupinu Yes moc rád nemám.Konkrétně zpěváka nemm rád..






Sheef >&nbsp
Budete ještě aspoň jednou hrát písničky ze starých alb No brain no pain nebo Medicin Man? Písně typu Jail mi docela chybí.




Kryštof Michal: Už delší dobu vážně probíráme eventuální reedici prvních dvou alb. Druhá věc je realizace a správné načasování, ale myslím, že se přece jen ještě něčeho dočkáte.

Jaromír Helešic: Na tomhle turné se k nim asi vracet nebudeme.Mělo by to být shrnutí dvou posledních desek.





Tom >&nbsp
Šel by si dnes znovu do zakládání kapely?




Kryštof Michal: Nevím. Ani v roce 1992 jsem to nevěděl. Byla to čistě náhoda a asi by to opět musela být nějaká náhoda.





Andrea Nováková > 
Máš rád nějaké české zpěvačky?




Kryštof Michal: Některé bezesporu zpívají velmi dobře. Často však bývá tragický obsah toho, co prezentují. To samozřejmě platí obecně a určitě to není jen případ našich zpěvaček.





Michala > 
Supporty znám od desky Regeneration. Viděla jsem dvakrát koncert - super.
Zajímalo by mě, jestli jsi před dvěma až třemi lety natáčel v plzeňském divadle reklamu na banku. Byla jsem tam v komparsu, ale Supporty jsem ještě neznala a zpětně jsem si uvědomila, že režisér ti byl podobný. Pokud ano, vysílala se tato reklama někdy v televizi?




Kryštof Michal: Určitě jsem tam něco točil a mohl jsem to tím pádem být já. Nebyl jsem ovšem režisérem, nýbrž 1. asistentem režie. A upřímně - už si ani nepamatuji, na jaký produkt ta reklama byla, takže ani nevím, jestli v ČR běžela v televizi.





Karel Patocek > 
Slyšel jsem, že jste se objevili na hudební stanici MTV. Při jaké to bylo příležitosti a jak vám to pomohlo?




Kryštof Michal: Do Prahy přijel Paul King a točil reportáž pro svůj pořad „120 minut“ o hudební scéně z bývalého východního bloku (psal se rok 1993). Já tehdy přišel na iterview o 45 minut později, takže z našeho příspěvku do pořadu zbyl pouze kousek záznamu živého vystoupení v pražském klubu Bunkr. Pomohlo nám to tehdy mediálně. Chvilku se o tom mluvilo. Toť vše.





Kamila > 
Proč jste se před lety rozešli? Neztratili jste tím příliš mnoho času?




Kryštof Michal: Jedním z hlavních důvodů bylo odmítnutí demo materiálu na třetí album naší nahrávací firmou. Samo o sobě by to důvod k rozchodu nebyl, ale za těch pár let se v každém z nás nakupilo mnoho nedořešených problémečků a to asi rozhodlo. Rozchod proběhl bez vypjatých emocí vlastně v poklidu. A přemýšlet o té pauze jako o ztraceném čase... Bereme to spíš jako „co tě nezabije, to tě posílí“. .

Jaromír Helešic: Ztratili jsme čas, ale našli jsme způsob, jakým spolu dál fungovat..





Jindřich Skála > 
Co pro Vás znamenal fakt, že jste na jaře jeli turné s kapelou Lucie?




Kryštof Michal: Velká zkušenost. Možnost oslovit spousty nových fanoušků. Možná to i celkově pomohlo při realizaci našeho vlastního říjnového turné.

Jaromír Helešic: Hodně lidí, kteří nás do té doby neznali, mělo možnost nás slyšet hrát živě a udělat si na nás svůj názor.





Petra Malá > 
Vedle hudby se prý ještě věnujete vlastním profesím. V čem se kdo konkrétně ještě realizujete?




Kryštof Michal: Hynek strávil nějaký čas ve zvukové post- produkci, což mu dnes umožňuje široké pole působnosti, Yarda produkuje hudbu podle libosti a živí se jako muzikant a já jsem 1. asistent režie, nebo-li pomocný režisér, a dělám převážně reklamy. Samotáři byl vlastně jediný film, který jsem doposud dělal, neboť krátce poté jsme se opět dali dohromady a už na filmy nemám čas.





Yvetta > 
Uznáváte ceny Akademie populární hudby? Myslíte si, že systém oceňování je v pořádku nebo by se to dalo dělat jinak?




Kryštof Michal: Vymyslet objektivní systém oceňování umělců vlastně nelze. APH je jednou z variant možných řešení a jako takovou ji uznáváme. Ceny však nejsou naším hnacím motorem.





Kowen > 
Máte rádi nějaké české rádio a proč?




Kryštof Michal: Mám rád rádia, kde se hraje dobrá muzika, kde není příliš reklam, kde pracují příjemní chytří lidé. Pár takových rádií tu určitě je.

Jaromír Helešic: Na rádiích mi obecně vadí větší akcent na reklamu než na hudbu, takže je neposlouchám.





Igor Kopáč > 
Chystáte nové album? Pokud ano, kdy vyjde a jakou muziku na něm uslyšíme?




Kryštof Michal: Velmi pravděpodobně budeme nahrávat v létě příštího roku, ale co budeme nahrávat ještě sami nevíme. Necháme se rádi překvapit. Vyjít by to pak mohlo toho roku na podzim.





Popen > 
Čeho se dá v hudbě nejvíce dosáhnout, čeho chcete dosáhnout vy?




Kryštof Michal:
Ničeho super konkrétního. Nejlepší by bylo, kdyby nás to nepřestalo nikdy bavit.

Jaromír Helešic: Spokojenosti.