Internetový adresář Reflexu č. 21

V dnešních internetových tipech najdete vcelku rafinovanou reklamu na web, přes který si ve skutečnosti můžete pořídit letenky a fotografie z nového klipu Madonny, někdy možná i klip.

Čeká vás důležitá přednáška či tisková konference a vy máte strach, že nepřijde dost posluchačů? Jste majiteli obchodu a byli byste rádi, kdyby se u vašich výkladů mačkali nedočkaví zákazníci? Neponechávejte nic náhodě a pronajměte si svůj vlastní dav. To aspoň radí stránka s tímto jménem. Ne, nebojte se, nic takového ve skutečnosti není možné, a jestliže odboráři plánují masové protesty, budou na ně muset přitáhnout opravdové demonstranty. Web pronajem-davu.cz je chytrý marketingový trik, který malá PR firma používá jako vějičku pro svou firemní webovou stránku. Nevíme, zda hledala inspiraci v pár let starém nápadu z Ameriky, ale oba projekty mají v každém případě podobný rukopis. Ten americký web tehdy nabízel pronájem příbuzných, kteří bydlí daleko a nemůžou se zúčastnit vaší rodinné oslavy. Fiktivní služba byla rafinovanou reklamou na web společnosti nabízející levné letenky.


http://www.pronajem-davu.cz




Zpěvačka vzbudila velký rozruch ukázkami svého "protiválečného" klipu, ale když na Bagdád začaly padat skutečné bomby a umírali lidé, tak zařadila zpátečku a uvedení klipu "zařízla". Záznam na webu k dispozici není (to by v tom byl čert, aby se tam časem nějaká pirátská verze neobjevila), takže pouze fotografie.


http://www.thememoryhole.org/arts/ american-life.htm