Internetový adresář Reflexu. č. 47

Pokud máte rádi svůj mateřský jazyk, můžete se podílet na vzniku databáze ohrožených jazyků. Zjistěte si, jak rychlé je vaše internetové připojení. Kocour Garfield našel svoje publikum i na českém Internetu. Stránky úřadu írackého prezidenta Husajna a kontakt na něj jsou posledním tipem dnešního internetového adresáře.


Ohrožené jazyky



Lingvisté odhadují, že padesát až devadesát procent všech světových jazyků během sto let zcela zanikne. Vznikl proto internetový projekt, jehož cílem je tyto jazyky uchovat alespoň na nosičích dat. Na tvorbě databáze ohrožených jazyků se mohou podílet všichni internetoví uživatelé.


http://www.rosettaproject.org




Rychlé připojení



Máte dobré připojení k internetu? Pokud nevíte, můžete si rychlost připojení změřit. To lze na mnoha webových stránkách, ale pouze na jedné můžete soutěžit s dalšími testovači. Pokud jste ovšem spojeni přes modem a telefonní linku, můžete si o bodovaných místech nechat jen zdát.


http://rychlost.zacatek.cz




Garfield



Kocour Garfield patří k nejznámějším a nejoblíbenějším postavičkám z takzvaných novinových stripů. Své fanoušky má Garfield i na českém Internetu. Kromě řady detailů z kocourova života se zde například dozvíte, jak si ho sami nakreslit.


http://www.garfield.rulez.cz




Korespondence s Husajnem



Chcete napsat něco hezkého Saddámu Husajnovi? Udělejte to. Jak napsal časopis Wired, iráckému vůdci píše spousta lidí. Většinou mu prý vyjadřují podporu, nebo dokonce radí, jak v hrozící válce porazit Američany. Saddámův mail je press@krypta.uruklink.net, od roku 2000 má úřad iráckého prezidenta také vlastní webovou stránku.


http://www.uruklink.net/iraq/epaqel.htm