EDICE REFLEX

EDICE REFLEX

EDICE REFLEX

Od roku 2006 pro vás připravujeme publikace autorů, kteří pocházejí z okruhu redakce časopisu Reflex. Knihy najdete u všech dobrých knihkupců.


Dan Hrubý: NÁVRAT DO JERUZALÉMA


Literární reportáže vás provedou od Karibiku až po Indii. Nikoli náhodou tkví osa knihy v Izraeli, zemi tak zásadní pro křesťansko-židovskou civilizaci, v níž žijeme. Nahlédněte do světa aktuálních mýtů, které určují náš život. Reportáže doprovázejí fotografie Jana Šibíka.
Kniha získala cenu Egona Erwina Kische a zvítězila v soutěži Fotografická publikace roku v kategorii Literatura ilustrovaná fotografií.





Kolektiv autorů: OSUDOVÁ PŘITAŽLIVOST


České osobnosti od kultury až po medicínu vyprávějí o svém vztahu k fotbalu. Spisovatel Ivan Klíma vás s kopanou zavede do koncentráku v Terezíně, herec Michal Suchánek se portugalským vedrem proplahočí na mistrovství Evropy, písničkář Jaromír Nohavica vám vysvětlí, proč je tahle hra stejně přirozená jako dýchání.









Jiří X. Doležal: LÉČBA ČERNOU VOLTOU


Vypraví-li se Jiří X. Doležal do západní Afriky, nečekejte fádní cestopis. JXD totiž zhusta cestuje podle map uložených v nevědomí a používá kompas intuice. Probijte se společně s ním peklem džungle a bažin Černé Volty, pijte z vysychajících studní na okraji pouště, obdivujte krásné ženy s tmavou pletí, pohlédněte do očí africkým zlatokopům odsouzeným k smrti, postavte se tváří v tvář krokodýlovi a okuste muka toxické psychózy.







Veronika Bednářová: MÁ AMERICKÁ KRÁSA


„V životě nevypadá nikdy nic jako v hollywoodských filmech.“ Tak nás autorka, která se Spojeným státům věnuje systematicky, zve do světa ušmudlané, hektické, múzické a vždycky inspirativní americké reality. Kniha se skládá z literárních reportáží z newyorského metra, Broadwaye, kalifornského Silicon Valley a mnoha dalších míst, obsahuje i přímé svědectví 11. září 2001. Texty doprovázejí snímky Jana Šibíka a Davida Krause.





Jiří X. Doležal: PRAŽSKÁ ZOO - JEJÍ ZVÍŘATA A LIDÉ


Pražská zoo patří k nejkrásnějším a nejmodernějším zahradám na světě. Jiří X. Doležal podnikl do trojské kotliny bezpočet výprav. Během nich sledoval, jak se zahrada mění, potichu rozmlouval se zvířaty a nahlas s lidmi, kteří se o ně starají. Zaručeně netoxický průvodce je určen rodičům, dětem i milencům. Jeho součástí jsou rozhovory s ředitelem Petrem Fejkem či tvůrcem image zahrady Michalem Cihlářem a je doplněn snímky dvorní fotografky Zoo Praha Terezy Mrhálkové.





Bohumil Pečinka: HRY O VŠECHNO


Novodobá česká politika v osmačtyřiceti obrazech – v komentářích, esejích a kauzách. Text, který srší ironií a vtipem, doprovázejí snímky Jana Šibíka a dozvíte se v něm například, že Špidla nebyl úplně normální, Gross zase nebyl dospělý, a že proto Paroubkův příchod působil jako úleva. A Topolánek?









Honza Dědek: VZPOMÍNKY NA 20. STOLETÍ


Během své patnáctileté novinářské kariéry nasbíral Honza Dědek desítky rozhovorů se světoznámými herci, hudebníky, režiséry, spisovateli ... Do své knížky vybral třicet osobností a nechal je vzpomínat na druhou polovinu minulého století, kdy vytvořily svá nejvýznamnější díla. Jejich jména jistě znáte: Annie Girardotová, Lawrence Ferlinghetti, Luciano Pavarotti, Goran Bregović, Mel Gibson, Paulo Coelho, Terry Pratchett, Ridley Scott ...







Jiří Rulf: STVOŘITEL ČASU


Emeritní redaktor Reflexu vypráví ve svých miniaturách jak o lásce a smrti, tak o umění a žvanilech kolem kumštu, o kuriozitách i svérázu své oblíbené hospody. Autor byl fanda na zázračné okamžiky všednosti, sbíral je a s trpělivostí klenotníka vybrušoval do tvaru, který dává vyniknout jazyku jako události. Knihu provází ilustrace Jiřího Slívy.