AKCE X

AKCE X

AKCE X





CENA JINDŘICHA CHALUPECKÉHO

Prestižní soutěž pro mladé umělce–výtvarníky do 35 let
Reflex je generálním partnerem Ceny 2006–2008.
Finále 08 – k účasti v 19. ročníku soutěže bylo nominováno či přihlášeno 62 výtvarníků a skupin. Mezinárodní porota z nich vybrala 6 finalistů, byli jimi: Zbyněk Baladrán / Ondřej Brody / Radim Labuda / Tomáš Moravec / Jiří Skála / Evžen Šimera
Výstava Finále 08 se uskuteční v Domě umění města Brna v Domě pánů z Kunštátu ve dnech 22. října až 23. listopadu 2008.
Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2008 se stal RADIM LABUDA. Jako v předchozích případech se váš názor lišil od verdiktu poroty – cenu čtenářů časopisu Reflex získal TOMÁŠ MORAVEC.

Další informace o CJCH 2008, profily finalistů a výsledky hlasování naleznete v článku CENA JINDŘICHA CHALUPECKÉHO – FINÁLE 2008.








ZLOMVAZ

Česko-slovenský festival divadelních škol
15. ročník festivalu ZLOMVAZ proběhl 4. – 7. června 2008 v Praze. Jak vypadal ZLOMVAZ POPATNÁCTÉ líčí Veronika Bednářová.
Hlavní myšlenkou festivalu, která se nemění po celou dobu jeho existence, je setkávání. Setkávání studentů a pedagogů uměleckých škol, odborníků i laiků v inspirativní, lehce pracovní, ale hlavně přátelské atmosféře.
Festival každoročně představí to nejlepší ze studentské divadelní tvorby, co vzniklo za uplynulou sezónu na spřátelených českých a slovenských vysokých uměleckých školách, a to hlavně na DAMU a HAMU v Praze, na JAMU v Brně a na VŠMU v Bratislavě. Několik ročníků festivalu přivítalo také zahraniční hosty.
Od roku 2002 se na spolupráci podílí také časopis Reflex a na základě rozhodnutí poroty uděluje Cenu za nejlepší herecký výkon. Nejinak tomu bylo na čtrnáctém ZLOMVAZu 2007. Milan Tesař se tu přesvědčil o tom, že NA RYBU SE MUSÍ ČEKAT (Reflex č. 29/2007).








PECHA KUCHA NIGH PRAGUE

Pecha Kucha – japonský výraz pro zvuk konverzace
Místo konání: kino Aero, Praha 3

Prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků a techniků, prostor pro výměnu zkušeností a informací o novinkách v oboru, prostor pro komunikaci s veřejností. Netradiční prezentace, v nichž má každý mluvčí k dispozici 20 obrázků a každý z nich může komentovat 20 vteřin. Pecha Kucha vzbudila ohromující ohlas a dnes se koná v již 45 městech světa.
Během první pražské PECHA KUCHA SEANCE (Reflex č. 9/2007) se na jednom pódiu vystřídali – kupříkladu – architekti Svatopluk Sládeček, Petr Suske, Jaroslav Wertig a Marcela Steinbachová, designéři Maxim Velčovský a Jakub Berdych, grafik Aleš Najbrt, výtvarnice Kateřina Vincourová a Barbora Klímová nebo graffitista Jan Kaláb.




ARCHÍV






EX PISTOLS



Kulturní palba v éteru
Půlhodinový pořad nabitý Exem s Ondřejem Formánkem a Rodriguezem
Koncerty, kino, divadlo, výstavy, akce... jednoduše – kulturní výtržník Radia 1







5. FRESH FILM FEST 2008

Mezinárodní festival studentských filmů

Poslední ročník soutěžního filmového festivalu, který se zaměřuje především na studentskou a debutovou tvorbu, se konal 27. 8. – 31. 8. 2008 v Karlových Varech.
V roce 2008 festival nabídl - kromě výběru toho nejlepšího ze světové studentské kinematografie - nově také mezinárodní soutěžní přehlídku celovečerních filmových debutů. Zvláštní pozornost festival věnoval tvorbě vzniklé ve střední a východní Evropě, na novou tvorbu animovanou a experimentální upozornila sekce Theatre Optique. Program dále doplnilo několik dalších tradičních sekcí a nechyběla ani řada doprovodných akcí včetně hudebních koncertů.









RED BULL - ART OF CAN

Otevřít mysl a dát křídla fantazii
Soutěž o vytvoření kreativního díla z plechovek či plechovky Red Bull

Přihlášené výtvory byly ohodnoceny odbornou porotou a vybraná díla vystavena na výstavách v Praze a v Brně. Autoři tří nejzajímavějších originálních kreací byli ohodnoceni zvláštní cenou.
Jaká je SÍLA PLECHU? (Reflex č. 44/2007)






Foto: Sebastiao Salgado, Roger Job, Sophia Ioannou, Espen Rasmussen, Dieter Telemans, Juan Carlos Tomasi
UPRCHLICKÝ TÁBOR V SRDCI MĚSTA

Interaktivní výstava připravovaná humanitární organizací LÉKAŘI BEZ HRANIC
Posláním Lékařů bez hranic v České republice je nábor a školení dobrovolníků z České republiky a Slovenska a poskytování informací ze zemí, kde organizace působí. Zároveň informují veřejnost o humanitární situaci v krizových oblastech.

UPRCHLICKÝ TÁBOR V SRDCI MĚSTA - venkovní vzdělávací výstava, kterou prováděli spolupracovníci organizace se zkušenostmi ze zahraničních misí. Přiblížili návštěvníkům situace, s nimiž se setkávají při poskytování zdravotnické péče lidem postiženým konflikty. V rámci akce byly vystaveny fotografie od renomovaných fotografů, kteří pracovali po boku Lékařů bez hranic.