Před islámským soudem v&#160Londýně

Před islámským soudem v Londýně

Před islámským soudem v&#160Londýně

Právo šarí´a: Když žena žádá o rozvod, duchovní se často jenom usmívají

Soudy muslimského práva šarí'a existují ve Velké Británii už skoro třicet let a donedávna nikomu příliš nevadily. Až nyní se proti nim zvedla vlna odporu. JEDEN ZÁKON PRO VŠECHNY! volají odpůrci radikálních islámských pravidel. Jenomže šarí'a je pro muslimské ženy na britských ostrovech často jedinou možností, jak uniknout z nefunkčních manželství.


Nechat si návštěvu jihozápadního londýnského předměstí Ealing na závěr, mohla tato reportáž skončit happy endem. Uprostřed zelených zahrad a&#160živých plotů se tu skrývá třípatrový dům z červených cihel s mohutným arabským a anglickým nápisem MUSLIMSKÁ UNIVERZITA. Jen malá mosazná tabulka vedle vchodových dveří prozrazuje, že tu sídlí také soud šarí'a.




MUŽ OZNAMUJE, ŽENA ŽÁDÁ
Přijímá mě asi padesátiletý vousatý muž v dlouhé sukni, který se představuje jako Šahíd Raza. Je zdejším imámem a předsedá soudu šarí'a, jenž rozhoduje ve sporech uvnitř muslimské komunity. Až na výjimky jde o případy žen, které chtějí uniknout z nefungujících manželství. ,,Dnes ráno jsem měl dva telefonáty. Nejdřív mi volala mladá muslimka provdaná za muže z Pákistánu. Obrátila se na nás, protože byla do manželství donucena svými rodiči a teď ho chce ukončit. Bojí se ale kvůli rozvodu vrátit do Pákistánu," uvádí mě do problematiky imám.
Proč se jednoduše se svým mužem nerozvede u britského soudu? namítám. Stačí požádat úřady o civilní rozvod a může dál žít svůj život jako svobodná (rozvedená) žena. Přesně to sedmadvacetiletá Pákistánka také udělala, je tu ale jeden háček - muslimové uzavírají sňatky dva, první běžný, tedy před zákonem, a druhý před bohem, tzv. nikah. Pro muže je náboženský rozvod neboli talaq jednoduchý: stačí ho oznámit radě starších. Žena ale může o rozvod zvaný khula pouze požádat. A záleží na soudcích, jestli jí ho dovolí.



Článek Petra Horkého čtěte v Reflexu č. 49 (vyšel 3. prosince).