Bolest svatého Václava

Bolest svatého Václava

Bolest svatého Václava

První české náměstí, lidově řečený Václavák, čekají převratné změny. Jakou budou mít podobu?

Desítky, možná stovky černých kluků z Afriky vyrážejí po setmění na Václavské náměstí. Jsou nepřehlédnutelní. Zastavují chodce a lákají je do nočních klubů v okolí. Pokolikáté už první pražský bulvár změnil svoji tvář? Teď se bude hledat další, snad přiláká Pražany na náměstí zpátky.


(...)


Zatím poslední soutěž na celkové řešení Václavského náměstí vyhrálo architektonické studio Cigler/Marani. Autor projektu – Jakub Cigler – chce odvést z náměstí automobilovou dopravu, respektive, zachovat ji jenom v nutné míře, docela zrušit parkování na povrchu, a naopak pod zemí a v nejbližším zázemí největšího českého bulváru vytvořit dostatečné množství parkovacích míst.

(...)

Na Václavské náměstí a také na Příkopy chce Jakub Cigler přivést tramvaje (zrušené v roce 1980). Jezdit by měly ve středovém pásu.

(...)

Podle vítězného projektu se zmenší vstupy do metra a chodníky rozšířené oproti současnému stavu přibližně na dvojnásobek (!) by měly lemovat dvě řady stromů na každé straně náměstí. Oproti dalším účastníkům soutěže se Jakub Cigler držel při zdi. Nevymýšlel lanovky vznášející se nad náměstím, nechtěl stěhovat pomník svatého Václava (i taková myšlenka se objevila) ani zavádět koňské povozy, jež by obstarávaly dopravu po náměstí. Soutěž vyhrál s velkou převahou.

(...)

A kdy by přestavba Václavského náměstí podle vítězného projektu mohla být dokončena?

„Je myslím reálné, že spodní část náměstí – to znamená po křižovatku s Vodičkovou a Jindřišskou ulicí – bude dokončena v roce 2012,“ říká Jakub Cigler.


A horní polovina?

Její úprava souvisí s překladem magistrály do tunelu za Národní muzeum a zprůchodněním pěšího korza mezi Vinohradskou třídou a Václavským náměstím i rekonstrukcí někdejšího Federálního shromáždění, dnes druhé budovy Národního muzea. S velkorysou stavební akcí by se mohlo začít v roce 2011.
(...)

Celý článek BOLEST SVATÉHO VÁCLAVA najdete v Reflexu č. 33/2009.

Jaká by podle vás měla být podoba Václavského náměstí?