Do Kanady!

Do Kanady!

Do Kanady!

Jaké je pravé zákulisí romských žádostí o azyl? Důvod je hlavně ekonomický, říká odborník na romskou problematiku.

Roman Krištof, odborník na romskou problematiku a někdejší šéf Rady vlády pro záležitosti romské komunity, způsobil pořádný rozruch zprávou o ekonomickém pozadí a organizování romské migrace do Kanady.
Naboural v ní totiž politicky korektní pohled na romskou migraci jako výlučně rasismem motivovanou záležitost. Důvod je podle něj hlavně ekonomický: očekávání lepšího života, případně útěk před dluhy; rasismus slouží pouze jako prostředek k udělení azylu.


Petr Holec se problematice podrobně věnuje v článku JAK UŽÍT KANADU v Reflexu č. 30/2009.
„Organizování je v případě romské migrace do Kanady silné slovo, nemá to hierarchii cestovky,“ řekl mu v rozhovoru Roman Krištof. „Jde spíš o zprostředkování. To kolem migrace fungovalo vždy. Ostatně pro mnohé romské organizace je to jediný důvod existence.“
Terénní výzkum, z něhož uvedená zpráva vychází, probíhal v Česku i v Kanadě. Autorský tým už v Praze zjistil, že zdejší Romové přesně vědí, jak o azyl v Kanadě žádat a co říkat během rozhovoru před Výborem pro imigraci a uprchlíky. To dokazuje i vysoký případ úspěšných žádostí o azyl stejně jako výpovědí lidí, jimž v Kanadě radili, aby pro úřady přifoukli zkušenost s rasismem.
„Výbor neověřuje příběhy žadatelů, dá spíš na podání,“ říká Krištof. „Romská migrace ale není převaděčství ani nelegální. Ti lidé jdou za lepším, neberou to jako zneužívání azylu. Jeden z nich nám to popsal termínem užívání.“



Rom ztracený v Kanadě

Jak si vede azylant-čekatel Jaroslav Suchý? Sny muže, který v Praze pohladil Obamu po tváři, se rozplývají.
Proč tomu tak je, se dočtete v článku Ivana Jemelky
ROM ZTRACENÝ V KANADĚ (Reflex č. 29/2009).
Už podíval do torontské zoo, na místní stadión a absolvoval kurs vodního lyžování. To všechno díky kanadské imigrační velkorysosti. Zásluhou téže šlechetnosti přespává v sousedství léčených narkomanů a alkoholiků a v ložnici s dvaceti dalšími žadateli o azyl z Mexika, Pákistánu, Íránu a severní Afriky. Na rozdíl od nich už ale ví, že se asi bude muset vrátit domů.