Vyhráli jsme

Vyhráli jsme

Vyhráli jsme

Díky tomu, že komunisté ve třetím kole volby prezidenta nezvedli ruku pro žádného kandidáta, dosáhli toho, co chtěli. Nebyl zvolen nikdo. Je tedy dosavadním vítězem bitvy o Hrad KSČM? „Splnili jsme, co jsme chtěli,“ říká předseda poslaneckého klubu této strany Pavel Kováčik (52). „Komunisti mají zvolit amerického občana českým prezidentem? Vždyť to je postavené na hlavu. Chceme jiného kandidáta!“ zní teď z KSČM.

Haló noviny napsaly „Nedůstojné, trapné, skandální“. Máte nějaký svůj titulek pro výsledek první volby prezidenta?
Všichni o nás píšou, že jsme vítězi, akorát naše vlastní noviny to nenapíšou. Je to ale takové Pyrrhovo vítězství. My jsme jen splnili, co jsme chtěli.

Jak jste ale mohli předpokládat, že Klausovi ten jeden lidovecký hlas nakonec bude chybět?

Nevěděli jsme, že pan senátor Kalbáč odejde. Nevěděli jsme, že se pan senátor Bárta vyjádří, že když to bude veřejné, nebude hlasovat a skryje to za nevolnost, aby druhý den řekl, že to ani nevolnost nebyla.

Takže to byla náhoda, že vám to vyšlo?

Neříkám, že to byla náhoda. Já jsem si vždycky myslel, že první volba výsledek mít nebude, že se při ní jen budou odhadovat síly. Ladili to hlavně lidovci, což jsme také předpokládali. Oni to někteří inzerovali. Například poslanec Severa přebíhal od jednoho kandidáta ke druhému mezi jednotlivými koly.

Takže lidovci podle vás hlasovali podle toho, jak se volba vyvíjela, a vyvažovali to tak, aby Klaus nevyhrál?

Asi ano, protože to přebíhání od kandidáta ke kandidátovi nesvědčí o tom, že by to byla náhoda. Že by pan kolega Severa najednou prozřel a zjistil, že se mu zdá prostředí okolo Jana Švejnara příliš temné na to, aby ho volil? To nezní moc přesvědčivě.

Díky přímému přenosu České televize měli letos občané možnost i trochu nahlédnout do zákulisí volby. A nebyl to pohled pro politiky příliš lichotivý.

I mikrofony byly příliš citlivě nastavené. To bylo moc hezké slyšet zase jadrnou češtinu Mirka Topolánka. Mám dojem, že tam padlo něco v tom smyslu „jděte všichni do prdele“. Nebo třeba to Langrovo „vytíráte si s ostatníma prdel“. Opravdu krásné příklady slušného chování.

Současnému vedení ODS tečou nervy, protože se bojí případné prohry?

Když nebude zvolen Klaus, tak bude mít Topolánek velkou honičku.

Myslíte si, že bude hrozit i rozpad současné koalice?

V ODS i v ČSSD jsou silné skupiny, které se těší na velkou koalici. Zelení okopali ODS kotníky jako první. Lidovci vzápětí také, když se připojili k veřejné volbě, a pak se štípli a rozdělili se. Já bych se Topolánkovi divil, kdyby z toho něco nevyvodil. A pokud ne, tak bude uvnitř své vlastní strany považován za slabocha a to on teda není.

Jak to v zákulisí během volby vypadalo? Kolik vyjednávačů z obou velkých stran vás během volby kontaktovalo a přemlouvalo, ať volíte toho či onoho?

K nám nikdo moc nechodil. Až na Paroubka, Haška, Ratha, Sobotku, Zaorálka.

A ti vás přemlouvali, abyste ve všech kolech podpořili Švejnara?

My jsme měli usnesení, že nedopustíme, aby v prvním a druhém kole vyhrál Klaus, proto jsme zvedli ruku pro Švejnara.

Oni vám ale asi příliš nevěřili a chodili se přesvědčovat, že nezměníte názor?

My jsme měli své usnesení.

A naštěstí byla ta volba veřejná …

Slovo veřejná volba jsem veřejně první z huby vypustil já 23. prosince v Otázkách Václava Moravce. Tehdy se k tomu nikdo nepřihlásil. Až potom, asi za deset dnů, vyrazil David Rath se stejným návrhem.

Co se dělo před třetím kolem volby? Ani v tu chvíli na vás nebyly vyvíjeny nějaké větší tlaky?

Samozřejmě, že byly takové tendence, že by se mělo jednat, ale naše hlasy by stejně Švejnarovi ke zvolení nestačily. Tak jsme nevolili nikoho. Naši senátoři mu nakonec své hlasy dali, jak jsem dodatečně zjistil, takže se vlastně nedá říct, že komunisté Švejnara nevolili. Tři hlasy jsme mu dali.

Z ODS za vámi nikdo nepřišel? Prý byli Klausovi spolupracovníci ještě těsně před třetím kolem přesvědčeni, že někdo z vás současného prezidenta podpoří.

Já jsem se s mnoha kolegy z ODS v kuloárech bavil. Dokonce i s Ivanem Langrem. I když mě přitom nikdo nevyfotil, tak se k tomu přiznám. Žádné tlaky jsem ale při tom rozhovoru necítil. My jsme řekli, že uděláme takové a takové kroky, a ty jsme nakonec udělali, takže lidé z ODS považovali za zbytečné nás nějak přemlouvat. Mě nepřemlouval nikdo.

O čem jste se tedy s Ivanem Langerem bavili?

Langer říkal, že to je podařená taškařice, že zas budeme před celým národem hodně špatně vypadat. Že máme prestiž už tak nízkou a že ji teď budeme mít ještě nižší. Že se to nemělo dopustit.

A věříte tomu, co říkají sociální demokraté Ohlídal a Řihák – že slyšeli, jak Ivan Langer říká jejich kolegovi Snítilému: „Dobře, to zařídíme,“ a on mu na to měl odpovědět: „Udělám to, jak chcete“?

Možné to je, ale bůhví, co to celé mělo být. Já tomu moc nevěřím.

Poslanec Snítilý se potom zhroutil a ve Španělském sále se už neobjevil. A co ti ostatní „nemocní“ poslanci? Věříte jim, že opravdu tak náhle onemocněli?

Jestli je senátor Kalbáč ve špitále napojený na hadičky, tak tam asi něco bylo. A Bárta? První verze byla, že je v nemocnici, že má nějaké dlouhodobé problémy. Že je lékař a ví, která bije. A pak jsem ho viděl nebo slyšel v médiích, jak tvrdí, že už dřív říkal, že když bude veřejná volba, hlasovat nebude. To je trochu divné, ne?

Možná by měla být při další volbě před Hradem připravena sanitka s první pomocí ...

Aktivace integrovaného záchranného systému je strašně rychlá, tak to snad ani není potřeba. Ale já jsem se na druhou stranu třeba potkal s doktorem Kostkou a říkal jsem mu: „Co je? Vždyť tady odpadá jeden za druhým,“ a on říkal: „To je stresem, napětím a tím, že ti lidé nepijou, pak dojde u starších ke kolapsu hned.“

Nemyslíte alkohol, že?

Samozřejmě vodu. Alkohol tam tentokrát ani nebyl.

Jak se to tedy bude vyvíjet dál? Jaký máte plán pro další volbu?

O tom se budeme bavit v úterý.

Tento rozhovor děláme v neděli večer a vyjde ve čtvrtečním vydání Reflexu – tak mi aspoň řekněte svůj osobní názor, jak by měla KSČM podle vás dále postupovat.

Pokusíme se vyvolat druhou volbu s jinými kandidáty.

Myslíte si, že je něco takového reálné?

Aspoň se chceme o něco takového pokusit. Ukázat, že není jenom pravicový Klaus a pravicový Švejnar, jenž je navíc Američan.

A myslíte si, že uspějete s Janou Bobošíkovou? Koho v KSČM napadlo přijít s jejím jménem?

To nevím. Zatím byla ve hře jen mužská jména.

A ona je podle vás ta nejlepší ženská kandidátka?

Já jsem měl ještě jiné nápady, ale ty se bohužel nedostaly do hry.

Koho jste navrhoval?

To už je zapomenuto. Já bych nechtěl někomu ublížit nebo dát polibek smrti.

Bobošíková má ale spíše pravicové názory. To vám u ní nevadí?

Určitě bych neřekl, že je pravicovější než Švejnar. Je to velmi inteligentní žena. Když byla v televizi, tak tu Sedmičku nedělala špatně. O politice má poměrně přehled. Připadala mi tehdy docela objektivní.

Dobře. Další váš návrh byl třeba Pavel Rychetský, ten však něco takového už Paroubkovi dávno odmítl.

Tady nejde o to, abychom vzali nějakého kandidáta, přinesli ho a řekli: „Tady ho máte, to je náš kandidát.“ Ne. Ať si ho klidně osvojí, kdo chce. Netrváme na tom, aby to byl náš kandidát. Tady by měla být nějaká aliance čtyř politických stran pro změnu a tam by se mělo rozhodovat rovnoprávně. A ne tak, že zelení přinesou Paroubkovi Švejnara, Paroubek ho vezme, osvojí si ho a přijde za námi a řekne: „Tady máte kandidáta. Ber, nebo neber.“ Moje první reakce na to byla: „Proboha, co to po nás chcete? Komunisti mají zvolit amerického občana českým prezidentem? Vždyť to je postavené na hlavu.“ V naší členské základně je negativní názor jak na Švejnara, tak na Klause.

Jiří Dienstbier?

Jiří Dienstbier například prokázal statečný postoj třeba v době války v bývalé Jugoslávii.

Kandidát ale musí vyhovovat všem členům té vaší „aliance“ a lidovci pro Dienstbiera asi ruku nezvednou.

To máte pravdu. Musí se na něm domluvit všichni.

Jinými slovy, jde vám hlavně o to, abyste byli rovnoprávným členem „protiklausovské aliance“.

My jsme v říjnu napsali všem předsedům politických parlamentních stran: „Pojďte si sednout a jednat o prezidentské volbě.“ Ani jeden neodpověděl. Naopak. Paroubek nám napsal dopis, který byl mírně řečeno ve stylu: tatínek píše synáčkovi, buď hodnej a chovej se tak, jak se ti řekne, jinak dostaneš pár facek. My nikomu nedovolíme, aby se k nám takto choval.

Existuje ještě nějaká možnost, že byste přece jen podpořili Jana Švejnara?

Já nevím, jak se to vyvine. Můj předseda okresního výboru tady v Třebíči je vyloženě pro Švejnara. Dolejš je také pro Švejnara a někteří další také, ale jiní členové výkonného výboru jsou zase zásadně proti němu. V KSČM převládá názor, že pokud bude proti Klausovi stát on, tak se toho zúčastňovat nebudeme.

Do prosazování Švejnara vložili zelení i sociální demokraté příliš mnoho energie a nezdá se pravděpodobné, že se ho teď jen tak vzdají. A pokud ho nebudete volit vy, vlastně podpoříte Václava Klause.

Proč bychom tím podpořili Klause? Prezident musí dostat nadpoloviční většinu přítomných volitelů, a když neodejdeme ze sálu a nebudeme nikoho volit, tak volbu Klause neumožníme.

Ale po takovém vašem jednání vystoupí lidovci a řeknou, že už se na to nemohou dívat, že jsou státotvornou stranou, a proto budou radši volit Klause, i když z toho nejsou nijak nadšení.

Pak to ale nerozhodneme my, ale lidovci. Sociální demokraté a zelení musí lidovce nějak přesvědčit, aby se vzdali toho kšeftu za 300 miliard.

Myslíte církevních restitucí ...

Vždyť celá ta fraška je o 300 miliardách.

Proč lidovci nezvedli pro Klause ruku už teď?

To bylo jenom testovací kolo. V každém případě od toho neočekáváme nic. Já třeba vím, že nikdy nebudu ministrem zahraničí, ani zemědělství, ani ničeho jiného. Lidovci jsou na tom z hlediska veřejné podpory čím dál tím hůř. Jim jde už i o to, aby je v příštích volbách ještě někdo volil, a myslí si, že jim k tomu ta jejich současná taktika pomůže.

Vy jim ale v tom „těžkém“ rozhodování výrazně pomůžete.

Teď je to především věc vládní koalice. Topolánkovi se to rozpadlo pod rukama, zelení utekli ke Švejnarovi. Půlka lidovců je u Švejnara. To také o něčem vypovídá. My jsme jen udělali své.

Chcete příslib, že vás ČSSD vezme do příští vlády, a pak pro Švejnara zvednete ruku?

My po vládě netoužíme. Francouzští komunisté šli do vlády se socialisty, vzdali se svého programu a skončili. Italskou komunistickou stranu to zničilo, rozdělilo a rozprášilo a do dneška se z toho italská levice nemůže vzpamatovat. Dopředu říkat: „Hele, vezmeš nás do vlády a my za to podpoříme tvého kandidáta,“ je jednak nečestné, jednak pro nás nevýhodné.

Tak co kdyby ČSSD alespoň jako gesto „dobré vůle“ zrušila své bohumínské usnesení, že nebude spolupracovat na nejvyšší úrovni s KSČM?

ČSSD může Bohumín zrušit jedině na sjezdu.

Tak by vám to teď Paroubek dopředu slíbil.

A pak na sjezdu pro to nesežene hlasy a řekne nám: „Já za to nemůžu, já na delegáty nemám žádný vliv.“ To je těžké.

Jak to tedy celé dopadne?

Lidovci počítají asi s tím, že dřív nebo později bude zvolen Václav Klaus, a chtějí být na straně vítězů. Trochu pomoci, trochu škodit, to se může vždycky hodit … To je přece jejich taktika odjakživa.

Takže lidovci Klausovi těch pár hlasů nakonec přece jen dají?

Klausovi stačí jeden lidovec navíc a tam je přece pan kolega Carbol, pan kolega Kvapil, paní kolegyně Šojdrová. Ti teď volili Švejnara, ale kdo ví, koho budou volit příště. Může se také stát, že se půjde na tajnou volbu a potom to bude pro ně ještě mnohem jednodušší. Potom tam dají třicet hlasů navíc a Klausovu volbu svedou na 26 komunistů. Výhoda tajné volby je, že se to nedá zkontrolovat.

Je tedy podle vás pravděpodobné, že to vše skončí už ve druhé volbě?

Buď to skončí teď, anebo si ještě nechají lidovci vydražit své hlasy ve volbě třetí. Ale rozhodnou to oni.


Co si o dosavadním průběhu volby prezidenta myslíte vy?