Meze svědomí pana T.

„Pro mě je to paskvil, a nebude-li opraven, tak ho nepodpořím,“ prohlásil VLASTIMIL TLUSTÝ (51) o vládním „batohu“ reforem a o Mirku Topolánkovi dokonce řekl, že to je podvodník, který zrazuje program své strany. Co ho k tomu všemu vede? Proč je ochoten potopit koaliční vládu své vlastní strany? A opravdu mu jde jenom o program?

* Co se najednou stalo, že se váš spor s Mirkem Topolánkem o ekonomickou reformu tak vyhrotil?

ODS opustila svůj program. To je nadpis, jestli chcete něco velmi srozumitelného. Já bych to neobaloval. Samozřejmě se to projevovalo postupně, ale dnes už je to evidentní. A jestli to chcete konkrétně, tak první signál zazněl na jednání poslaneckého klubu ODS 4. dubna. Tam Mirek Topolánek řekl dvě klíčové věty, že program ODS nemůže být v nové ekonomické situaci realizován, a proto se nám předkládá něco jiného. To byla první věta. A druhá, že to všichni bez diskuse musíme podpořit, protože jinak jsme destruktivní. To byl první náznak, že se děje něco vážného.

* Takže ne z důvodu koaličního kompromisu, ale protože se změnila ekonomická situace v ČR?

Já jsem schopen tu větu najít a mám na ni sto svědků. Mluvím teď o ekonomické reformě, aby bylo jasné, nevyjadřuju se ke školství, armádě nebo policii. Čtvrtého dubna jsem přišel na prezentaci vládní reformy a dozvěděl se, že je jiná ekonomická situace a z ekonomického programu ODS nelze realizovat nic. Zdůrazňuji NIC. To není diskuse o tom, jestli 90, 80, 70, nebo 66 procent, ale prostě NIC, a říkal to premiér a předseda ODS.

* A reforma, kterou vláda nakonec představila, je pro vás tak nedostatečná, že ji raději společně s touto vládou potopíte?

Kdo vám řekl, že musí vláda padnout kvůli daňové reformě? Kde jste to vzal? To si vymyslel Topolánek a pořád to opakuje, ale nemá k tomu vůbec žádný důvod.

* Vláda ale chce spojit hlasování o reformě se svou důvěrou – pokud tedy pro reformu nezvednete ruku, tak vláda padne.

Já ale vůbec nenutím Topolánka, aby zrovna s

daňovou reformou spojoval důvěru své vlády. Ať z toho reformního batohu daňovou reformu vyndá a řekne, že bude předkládána samostatně. U zbytku batohu, protože to není teritorium, kterému bych se věnoval a rozuměl, tam ten puntík zmáčknu a řeknu: jsem loajální poslanec. Sice bych k tomu mohl mít nějaké výhrady, ale jsem loajální.

* Co říkáte na to, že prezident Václav Klaus označil vaše námitky za nerealistické a řekl, že když je tu koaliční vláda, tak musí být vládní program kompromisem.

No, no, no. To ne. Já jsem Václava Klause velmi pozorně četl a velmi pečlivě poslouchal, když jsem s ním telefonoval, a velmi pečlivě jsem odděloval jeho slova a následné komentáře. Po telefonu jsem mu řekl, že kompromis chci od počátku. Jen bojuju za to, aby věta, že z programu ODS nelze NIC realizovat, byla nahrazena větou, že něco ano.

* A Václav Klaus vám do telefonu řekl, že souhlasí s tím, abyste trval na své pravdě?

Řekl jsem mu, že jsem v politice už 15 let a vím, co to je kompromis. Pokud ode mě očekává, že budu vstřícný, tak budu vstřícný, předložím návrhy, kterými budu dokumentovat, že umím ustoupit, a také řeknu, jak se to dá udělat. Tady je můj návrh, má nějaké principy a parametry. Já jsem připraven o něm jednat. Myslím, že jsem všechno tohle splnil, přesně jak jsem panu prezidentovi slíbil. Teď bych čekal, že Václav Klaus požádá o kompromis a dialog Topolánka.

* Ale co když je váš návrh v současné situaci České republiky moc radikální? Co když by jeho realizace byla příliš riskantní?

Ministerští úředníci tomu nalepili nálepku, že to přinese 135 miliard deficit, což je hausnumero. Naprostý nesmysl. My jsme všechno vypočítali na nulu, a kdyby mi někdo řekl, že tam je chyba jedna miliarda, tak řeknu: to se stane. Kdyby mi někdo řekl, že 10 miliard, tak řeknu: pojďme tu chybu hledat, kde jsme se ráčili splést. Ale když mi někdo řekne, že chyba je 135 miliard, tak mu řeknu, že to není seriózní diskuse.

* Proč ale společně s vámi nekřičí čeští ekonomové a neupozorňují na tyto chyby?

A kde byli čeští ekonomové, když Slováci zaváděli rovnou daň? Oni také nehlásili famózní úspěch slovenské rovné daně a je tady. To není žádný argument. Tady jsou všichni velmi opatrní, aby náhodou neřekli něco špatně, aby dostali zakázku. Všichni ti nezávislí ekonomové jsou někým placeni. To byste se divil. Z někoho žijí a prostě si nelajsnou lézt do politických soubojů zadarmo. Proč by to dělali? Takže čekají. Co jiného. Čekají, jak to dopadne.

* Vás však nepodporují nejenom čeští ekonomové, ale ani vaši spolustraníci se za vás nepostavili. Proč vám jako dlouholetému stínovému ministru financí přestali v ODS věřit?

To není o tom, jestli přestali věřit mně, oni přestali věřit svému programu.

* Vy jste ale jeho ekonomickou část vypracoval.

Zeptejte se jich. Vždyť oni to všichni říkali se mnou. Já jsem nebyl jediný, který jezdil po zemi a nabízel lidem program ODS. Celá Česká republika byla oblepena billboardy, kde se na vás usmívala zdravotní sestřička a měla u sebe napsanou částku měsíčně, o kolik bude mít víc. To říkali Římanové, Nečasové, Langerové stejně jako Topolánek a stejně jako já.

* Proč podle vás změnili názor?

To nevím. To si vůbec neumím vysvětlit.

* Co současný jazýček na vahách, a sice hlasy Melčáka s Pohankou? Třeba koaliční vláda nemusí dělat kompromis jen s koaličními partnery, ale musí přihlížet i k názoru těchto dvou bývalých sociálních demokratů.

Počkejte. To nebyly žádné ústupky pro Melčáky. To prostě vedení ODS a Topolánek oznámili, že NIC. Samozřejmě, když na začátku kompromisu oznámíte, že váš kompromis se rovná nule, tak to už pak potom těžko dojednáte něco víc. Kdyby na začátku trvali na tom, že musí být celá rovná daň, tak od toho mohli někam ustupovat, třeba ke dvěma sazbám DPH – tak to mimochodem bylo v létě loňského roku. Ale oni prostě řekli, že NIC.

* A nezačalo všechno už tím, že jste nebyl nominován do druhé koaliční vlády jako ministr financí?

Ne, tím to nezačalo.

* Tehdy Topolánek řekl, že na post ministra financí nemáte ani odborné, ani morální předpoklady.

K tomu se vůbec nebudu vyjadřovat.

* Vysvětlil vám někdo, co konkrétně tím bylo myšleno?

Ne, ale to s tím nesouvisí.

* Najednou poprvé viditelně zaskřípala spolupráce Topolánek– Tlustý …

Na to se zeptejte Topolánka. Na to vám nemůžu odpovědět. Jenom říkám, že se fakticky nic neodehrálo.

* Vám nikdy nikdo neřekl: Topolánek tě ve vládě nechce proto a proto?

Ne, nikdy. Já jsem si to přečetl v novinách. Novinářka ta a ta po rozhovoru s tím a tím konstatovala, že na seznamech tří variant dalšího složení vlády nefiguruju, ale se mnou o tom nikdo nejednal.

* Ovšem nikdo z ODS se za vás veřejně nepostavil — ani když jste nebyl nominován na ministra, ani teď, když útočíte na vládní reformu.

Myslím, že to není pravda. Zjistěte to. Udělejte anketu.

* Proč s vámi tedy další poslanci ODS veřejně neprotestují?

Protože v Čechách se přece vždycky čeká, jak to dopadne. Proč by nasazovali vlastní hlavu a dostávali se do složité situace? Podívejte se, co se teď odehrává kolem mě. Třeba teď tady byl člověk, který mi přišel vyprávět, co na mě kde kdo chystá za nějaké skandály. Vy myslíte, že to někdo chce? Že někdo chce být předmětem zájmu, a ještě jen proto, že říká, že chce realizovat kousek z programu vlastní strany? Vždyť to je celé absurdní.

* A co se na vás chystá?

Pořád totéž. Já jsem mu na to říkal: že mám dům ve Slaném, to už bylo publikováno desetkrát. To, že manželka pracuje v nějaké firmě, to už také bylo publikováno. Tak o co jde?

* Co třeba vaše přátelství s panem Valentou, který vlastní sázkovou kancelář? To prý mohl být jeden z důvodů, proč vás Mirek Topolánek nechtěl znovu nominovat na ministra financí. Ministerstvo přece určuje podmínky sázkovým kancelářím.

Copak je pan Valenta zločinec? Že jsem ho někde párkrát potkal? Kvůli tomu mám zalézt a nevystupovat?

* Tak co se na vás chystá nového?

Nevím. Já jsem tomu pánovi říkal: tak podívejte, když jsem vystoupil se svým stanoviskem k principům vládní reformy, ve tři hodiny odpoledne mi volala redaktorka z Mladé fronty a říkala mi, že nemůže najít moji přihlášku do KSČ. ‚To mě teda docela překvapuje, že ji po dvaceti letech zrovna dnes nemůžete najít,‘ zněla moje odpověď. No ale dobrá. Tak to bylo v úterý.

* Vždyť to o vás také každý ví, že jste byl členem KSČ.

Já vím, ale ve 12.00 vystoupíte na klubu a v 15.00 už někdo volá, že nemůže najít moji přihlášku? A další úterý jsem vystoupil s druhou částí kritiky a večer v deset jsem dostal od jedné dámy zprávu, že novináři z jistých bulvárních novin jsou na stopě mému milostnému vztahu s ní a co s tím má dělat. Tak jsem jí napsal, že jsem celý den chodil a přemýšlel, jaké svinstvo na mě kdo vytáhne, a teď už konečně vím, co to je. Tak ať pokračuje, že to je milé.

* Vy máte milostný vztah?

Nesmysl. A pak jsem ve čtvrtek vystoupil na Žofíně a včera jsem si přečetl, že řídím nějakou paní Sovovou. Nějakou energetickou lobby.

* Aha, to je asi ta akce, již organizuje miliónový sponzor ODS Klára Sovová s Jiřím Chvojkou, který se okolo vás pohyboval na ministerstvu financí, když jste ho ještě řídil. Oba protestují proti vysokým cenám energií, jež ČEZ nabízejí.

Já vám říkám, že s tím vůbec nemám nic společného. Mám svých starostí dost. Já se o ČEZ nestarám. Tak to bylo včera. Co bude dál? Počkám si a uvidím.

* Co třeba vaše kontakty s Igorem Šafrankem, blízkým spolupracovníkem zavražděného Františka Mrázka?

O tom mi můj dnešní návštěvník také říkal. Já jsem to už ale dávno všechno vysvětlil. Všechny tehdy nahrané odposlechy byly zveřejněny a nic trestného v nich nebylo.

* Jak si vše vysvětlujete? Vypadá to, jako byste si myslel, že to proti vám organizuje vedení ODS.

Už před třemi roky jsem měl pocit, že některé umělé kauzy, které někdo vykonstruoval, v podstatě vycházejí z ODS. To jsou ale věci, které nikdy neprokážete. Nikdy nikoho za ruku nechytíte. Já to prostě beru na vědomí.

* Myslíte si, že špinavou práci za Mirka Topolánka, i co se týká vás, dělá Marek Dalík, jak si to

* představuje třeba Jiří Paroubek, pokud jde o Melčáka a Pohanku?

Já si myslím, že to je jeho pravá ruka pro takovýto svět. Tak bych to nazval.

* Je to paradox: když už vedení ODS získalo na svou stranu Melčáka s Pohankou, má teď daleko větší problémy s vlastním členem…

Pane redaktore, kdyby se jen trošku, ale opravdu jen trošku drželi programu ODS, věřte tomu, a já vám na to přísahám, že by se mnou problémy neměli. Víte, jak já bych chtěl mít klid? Co mně to přináší? Mně to není dobré k ničemu. Nijak na tom nemůžu vydělat.

* Jedině kdyby došlo v ODS k nějaké palácové revoluci, tak byste mohl tvrdit: já vám říkal, že jsou to podvodníci.

Jo, jo. Dobře. Tak to mám věřit na nějaké zázračné události v příštích pěti letech? Ne, ne, ne.

* Co když Topolánek s Kalouskem neustoupí? Vy budete také trvat na své pravdě?

Tak si krásně setrváme na svých nulách. To je jednoduché. Jestli se tato vláda rozhodne potopit, tak se potopí. To je její věc. Já jí říkám: buď z té daňové reformy udělejte reformu pořádnou a já budu připraven na ní spolupracovat, nebo ten paskvil z batohu vyndejte, protože fungovat nebude, a dejte ho do druhého batohu. Budeme ho společně připravovat pro příští rok a snad se na něčem shodneme. I na to jsem připraven.

* Už teď ale začíná být spor mezi Topolánkem a vámi tak vyhrocený, že kompromis bude asi těžký. Vy jste o něm dokonce řekl, že je to podvodník.

Nezvolil jsem žádný vulgární pojem. Já jsem řekl, že premiér Topolánek otevřeně zrazuje volební program ODS. Zrazuje voliče. Podvádí je, a proto je podvodník. Věřte mi, že je mi to moc líto. Rád bych se těmto slovním soubojům vyhnul, ale co se dá dělat. Je to tak.

* Vy jste o rozpočtu a reformě ještě před svým jmenováním ministrem jednal i s Milošem Zemanem nebo Jiří Rusnokem. S nimi jste se byl ochoten shodnout, ale teď nejste schopen se shodnout s pravicovým premiérem. To je také paradox, nemyslíte?

Zeman s Rusnokem jsou lidé, kteří rozumějí podstatě. Nezůstávají jenom u nadpisů. Jde jim o věc. Vy od něčeho ustoupíte a oni jsou také schopni od něčeho ustoupit, a tak je možné dojít ke kompromisu. Já se obávám, že Topolánek v posledních dnech dokazuje, že o nic takového nestojí. To, co teď probíhá, není žádný dialog. Říká pořád totéž. My ti na to kašlem. Máš všechno špatně. Program ODS nezrealizujeme a nazdar.

* A jak to podle vás dopadne?

Může to dopadnout velmi dobře i velmi špatně. Už teď není složité si představit, po jakých kolejích ty vlaky jedou.

* Vy už příliš v kompromis nevěříte.

To je důsledek komunikačních schopností premiéra Topolánka, jeho vlády a jeho lidí. Je to na nich. Já přece nemůžu dělat nic jiného, než dělám. Nabízet kompromis. Ukazovat, že to jde. Předkládat varianty a čekat na dialog a na kompromis. Když druhá strana říká: ne, ne, ne, tak já také říkám: ne, ne, ne.

* Nebojíte se, že vás kvůli tomu vyloučí z ODS?

Umím si představit, že z politiky odejdu. Mně to za to nestojí. To by však potom těch, kteří by se vyhazovali, muselo být mnohem víc. Třeba to ale nakonec dopadne tak, že si členská základna řekne, že vedení, které se neumí dohodnout ani na tom, jakou část svého programu realizovat, není k ničemu.

* Máte připraven nějaký další krok, jímž byste chtěl současné vedení přinutit, aby vaše návrhy přijalo?

Jsem rád, že se na to ptáte. Já je vůbec k ničemu nebudu nutit. Vůbec k ničemu. Teď na Internetu otevírám diskusní fórum, kde mohou všichni k mému návrhu, kterému říkám svačina do batohu, posílat připomínky. Cíl je jasný. Zlepšit náš návrh a vysvětlit ho. Co udělá vláda, to nevím. Asi setrvá na svém.

* Tak to jsem zvědav, jak to dopadne.

Jedno vím jistě, pokud někdo chodí a myslí si, že si o všem popovídáme a já na konci řeknu: No, to nevadí, tak z ekonomické části programu ODS nic nezbude, oznamme voličům, že si z nich ODS ve volbách 2006 udělala srandu – tak to já neudělám. To by byla ztráta tváře. Selhání. Zrada. Ostuda. Já mám určitou mez a za tu nejdu. Tohle je mez, která se jmenuje svědomí Vlastimila Tlustého. Tím to pro mě končí, a kdyby ODS nevím co, tak já to prostě neschválím. Hotovo.
Co si o názorech Vlastimila Tlustého myslíte vy?